Een hele stevige schotel. Er hoeft niet veel meer bij. Wij maakten hem voor twee personen en aten het als hoofdgerecht. Met eventueel een groene salade erbij heb je dan een complete maaltijd. Als bijgerecht bij een etentje waar ook nog voor- en nagerecht op tafel komen is de hieronder genoemde hoeveelheid genoeg voor vier personen.
We snijden 500 gram aardappelen en 400 gram pastinaak in even grote stukken. Ja, eerst schillen en schoonmaken uiteraard. Afspoelen en in ruim water 5 minuten koken. Stort voorzichtig in een vergiet. Ondertussen bakken we 150 gram spekblokjes (of ham) met een gesnipperde ui en twee tenen fijngehakte knoflook in wat boter bruin. En tegelijk (want dat kunnen wij en ja jij ook!) maken we een bechamelsaus van 60 gram bloem, 60 gram boter en 450 ml melk. Is de bechamelsaus klaar dan roer je er 1,5 eetlepel honing en 1,5 eetlepel grove mosterd doorheen.
Oven staat ondertussen op 200 graden. In een ingevette ovenschaal doen we de aardappel/pastinaak. Daar de spek/ui overheen. Dan de bechamelsaus en de hele zaak scheppen we voorzichtig door elkaar. Bovenop geraspte kaas en dat hebben we gemengd met een beetje paneermeel voor een krokanter korstje.
30 tot 40 minuten in de oven tot het bubbelt en bruin is. Behalve dat het een heel lekker gerecht is kun je deze schotel ook helemaal van te voren klaarzetten en dat is toch altijd wel erg fijn.
Recept komt uit een Good Food en is naar eigen smaak aangepast.
Lekker !! en helemaal met die honing en mosterd door de bechamel