Alweer een aardappelrecept. Het moet maar eens afgelopen zijn met die aardappelrecepten. Deze is overigens wel superhandig. Ten eerste is het erg lekker. Ten tweede is het een ovenschotel dus geen gegoochel met een koekenpan. Ten derde kun je het vooraf klaarzetten. Altijd fijn als je gasten hebt.
Hoeveel je maakt hangt af van de rest van het diner. Dat moet je dus fijn zelf bepalen. Ik geef je de hoeveelheden voor ongeveer 700 gram aardappelen.
Aardappelen schillen en grof raspen of in hele kleine blokjes snijden. Niet afspoelen maar gelijk in de ovenschaal doen. Wat peper en zout erover en 100 gram geraspte kaas erdoor. In het originele recept staat Emmentaler en dat is heel lekker. Maar je kunt er natuurlijk ook andere smaken kaas voor gebruiken. Pas wel op dat je niet al te zoute kaas neemt.
Dan het grote geheim van het vooraf klaarzetten. Giet er twee of drie juslepels gesmolten boter overheen en schep dat er goed om. Door de boter verkleuren de aardappels niet. Zorg dat er een laag van twee centimeter is in de ovenschaal. Afdekken met (plastic)folie en in de koelkast als je het vooraf klaarzet. De schotel gaat zonder folie de oven in.
Oven op 200 graden en de schaal mag er 40 minuten in. Hij mag er ook 10 minuten in maar dan is het nog niet klaar. Dus liever 40 minuten.
Heel erg lekker.
Lijkt me inderdaad heel erg lekker, misschien dit weekeinde al…
Dit ziet er verrukkelijk uit , ga er zeker in de toekomst iets mee doen
Wat mij betreft kunnen er niet genoeg lekkere aardappelrecepten gepubliceerd worden! Dit ziet er lekker en makkelijk uit, het proberen waard dus.
Leuk recept maar ik heb nog één vraagje: moet de (aluminium?) folie op de schaal blijven in de oven?
@Nancy. Ik ga het aanpassen. Ik bedoel plasticfolie in de koelkast en zonder folie in de oven. Dank!
@ Culinette, ik heb het recept geprobeerd en het was hier bij ons een groot succes.
Mijn complimenten voor je site, ik heb er al een paar heel leuke ideeën opgedaan.
Aardappelrecepten zijn er nooit genoeg, dus blijf maar lekker doorschrijven.
Hou niet van kaas in mijn eten.
;-(
Is het ook zonder lekker?
Maakt het nog iets uit of je vastkokende of kruimige aardappels gebruikt?
Ik gebruik vrijwel altijd vastkokende aardappelen. Alleen voor puree of stamppot neem ik kruimige aardappelen.
40 minuten is te lang alles word verbrand en is niet meer et baar
Die 40 minuten zijn echt nodig om de aardappels gaar te krijgen. Een velletje aluminiumfolie doet wonderen als je oven te heet is of de schaal te hoog staat. 😉
Hij was erg lekker en makkelijk !