Een recept kiezen uit het boek Jam & zuur van Philippine van der Goes is zo simpel nog niet. Het ligt er natuurlijk aan wat je in huis hebt maar als je speciaal boodschappen gaat doen om dingen uit dit boek te maken dan moet je vooraf kiezen en dat valt niet mee. Uiteraard is ook de tijd van het jaar belangrijk want abrikozen zijn er nu nog niet dus de abrikozencoulis met peer en amaretto of de abrikozenjam met sinaasappel en gember moeten wachten tot het najaar. Maar de mango-sinaasappel chutney of de mangojam met kokos en rum kunnen we op de lijst zetten. Net als de zoetzure courgette met pit, zoetzuur van rabarber, limoenchutney met appel of de zoetzure venkel en de ingemaakte wortels met vijf kruiden. Kijk, daar zit het probleem van dit boek. Kiezen wat je gaat maken is heel erg moeilijk. Laten we vandaag de worteljam met kardemom en sinaasappel doen. In Jordanië schijnt dat geserveerd te worden bij het ontbijt en omdat Philippine hier erg door geïnspireerd werd vind je in het boek meer jams die van groente worden gemaakt. Heerlijk!
Voor 2 potten van 250 ml
500 gram wortels
1 sinaasappel, goed schoongeboend
sap van een halve citroen
1 eetlepel gemalen kardemom
500 gram geleisuiker
Wortels schoonschrappen en raspen met een grove rasp. Rasp de helft van de sinaasappelschil en pers de sinaasappel uit. Vervolgens doen we de wortelrasp, sinaasappelrasp en sap, citroensap, suiker en kardemom in een pan met dikke bodem en verwarmen dit al roerend. We laten het zo’n 5 minuten doorkoken en testen dan even of het dik genoeg is. Je kent dat wel. Schoteltje staat in de koelkast en daar doe je een theelepeltje jam op. Als het koud is en je veegt een beetje weg met je vinger dan loopt het niet terug maar blijf je een streep zien. Dan heeft de jam de juiste dikte. Vul de potten en nadat je ze afgesloten hebt zet je ze een uurtje op hun kop. De jam is zo’n 6 maanden houdbaar maar zolang ga je het natuurlijk niet bewaren. Behalve bij het ontbijt is een beetje van deze jam ook heerlijk bij gegrilde kip en ook bij de barbecue mag er een schaaltje op tafel. Probeer eens een likje op een boterham met oude boerenkaas.
Vullen van potten doe ik met een jamtrechter. Wie vaker jam of chutney maakt kan ik zo’n ding van harte aanbevelen.
De recensie van dit fijne boek kun je lezen bij Kookboekennieuws.
Ha Culinette, bedankt voor het mooie artikel op je blog. En ja zo’n jamtrechter is echt ideaal, ik gebruik ‘m ook erg veel. Goede tip!
Groetjes, Philippine
Ik maakte de jam… gebruikte de basis van wortels, sinaasappel en cardamom. Ik deed de geleisuiker er niet gelijk bij, want daarna kun je niet eindeloos meer koken. Ik had het wortelmengsel nog wel langer kunnen koken alvorens de geleisuiker erbij te doen.
Wat is de ervaring van anderen?
Annette