Belangrijk in een recept vind ik dat je je fantasie ruim kunt gebruiken. Dat is met deze uienkruier zeker het geval.
Maak een pak broodmix naar keuze aan met 3 dl handwarm water en 5/6 eetlepels olijfolie.
Laat 15 minuten rijzen in een afgedekte kom of laat de broodbakmachine al het werk doen tot 2 minuten na de piep.
Bak 750 gram in ringen gesneden uien zacht. Niet echt bruin laten worden. Gewoon een kwartiertje omscheppen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel het deeg in vier stukken en rol er lappen van van ongeveer 30 x 15 cm of vorm met je handen gewoon kleine ronde stukken.
Leg er twee tegelijk op een bakplaat en smeer ze dun in met crème fraîche. Een gelijk deel van de uien erover en dik bestrooien met oude geraspte kaas.
In het midden van de oven 20 minuutjes bakken.
Moet ik de fantasie verder een beetje op weg helpen?
Zongedroogde tomaatjes, blokjes ham of salami, olijven, veel kruiden, geitenkaas of feta, ansjovis of mozzarella.
Heerlijk bij maaltijdsoep of Barbeknoei of, als je de simpele uienkruiervariant maakt, dan voorzichtig overdwars doorsnijden en beleggen met sla, tomaat en salami.
Lekker
lief is jarig en met pensioen; ik weet ’t! ik ga ‘m een broodmachine kado doen, maar welke?