Gesloten
We weten allemaal hoe verschrikkelijk vreselijk smerig keukendoekjes en vaatdoekjes kunnen zijn. Als je leest wat er allemaal voor griezeligs in een doorsnee vaatdoekje gevonden wordt dan vervang je zo’n ding vijf keer per dag. Hetzelfde geldt voor sponsjes. En sponsjes zijn ook nog eens heel slecht voor het milieu. Dat plastic vinden ze over 1000 jaar nog terug.
Er is een geweldig alternatief voor die sponsjes en dat is een tawashi. Een tawatte? Een tawashi. Ik las erover in de nieuwsbrief van Peter van Berckel, bekend van het boek Tsukémono en de pickle-persen. In zijn webwinkel verkoopt hij ook de tawashi en vertelt hij er alles over. Moet je echt even lezen.
Ik kocht er drie en ben inmiddels fan. Eentje is voor de groente. De tweede is voor de pannen. En de derde is een cadeautje voor een vriendin die het milieu een warm hart toedraagt en ook nog eens een moestuin heeft. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je tawashi voor zowel pannen als groente te gebruiken maar ik ben dan weer zo’n tut die dat gescheiden wil houden. De (gietijzeren) koekenpannen zijn echt in een handomdraai schoon. Ideaal. En ik kan niet wachten op de Opperdoezer rondes met al hun groeven en kuiltjes. Dat wordt een makkie om die schoon te maken. Dat zag ik overigens al bij de bospeentjes. Fluitje van een cent.
Peter heeft inmiddels een gratis e-book op zijn website gezet met een aantal van recepten en schitterende foto’s. Dat e-book kun je gratis downloaden. Ja, je moet je naam en mail opgeven en ja, je zult ongetwijfeld dan later nog eens bericht krijgen van nieuwtjes. Maar Peter is niet iemand die je overspoelt met persberichten of nieuwsbrieven dus daarover geen zorgen.
Wat een lang verhaal hè? Duurt een uur voor we eindelijk bij die winactie komen. Het zit zo. Ik stel een vraag en uit alle mensen die het goede antwoord geven wordt een winnaar getrokken en die krijgt van Peter (veel dank Peter!) een tawashi toegestuurd. Je kunt alleen meedoen als je een postadres in Nederland hebt. Win je niet en ga je zelf een tawashi kopen? Neem er dan gelijk het boek, een pickle-pers en een Japanse gemberrasp bij. Kan makkelijk want je bent net drie maanden niet uit eten geweest. En download dat gratis e-book.
Hier komt de vraag:
Hoe maak je een tawashi na gebruik weer helemaal schoon?
De winnaar is M. Schimmel. Van harte!
Onderdompelen in kokend water met een scheut azijn.
Onderdompelen in kokend water met een scheut azijn en daarna ophangen om te drogen.
Je dompelt hem onder in kokend water met een scheut azijn.
Uitspoelen in kokend water met azijn en dan weghangen
Onderdompelen in kokend water met een scheut azijn
Onderdompelen in kokend water met een scheut azijn.
Spoel hem met kokend water met een flinke scheut azijn erin. An de licht laten drogen.
Aan de lucht moest daar staan ?
Als je tawashi een flinke onderhoudsbeurt wilt geven, dan dompel je hem even onder in kokend water met een scheut azijn.
Ik ben nu al fan!
Kokend water met azijn.
Onderdompelen in kokend water met een scheut azijn.
Ik heb lang moeten zoeken 🙂 naar het juiste antwoord maar onderdompelen in kokend water waar een scheut azijn in zit is volgende mij het juiste antwoord.
Leuke actie !
Groetjes Marja
Als je tawashi een flinke onderhoudsbeurt wilt geven, dan dompel je hem even onder in kokend water met een scheut azijn. En voor na het gebruik of schoonmaakbeurt de borstels hebben een ophangoog zodat je hem altijd goed geventileerd kunt laten drogen ?
dan dompel je hem even onder in kokend water met een scheut azijn. , je hangt hem op met het ophangoog en laat hem goed geventileerd drogen.