Durven we dat nog? Groente vers kopen en zelf klaarmaken? Of kopen we alles gehakt en verpakt tegenwoordig. Natuurlijk durven we dat en zeker nu de zomerbietjes er weer zijn. Ik daag jullie in ieder geval uit om het een keer te proberen. In Nederland kennen we winterbieten en zomerbieten. De winterbieten moeten lang koken en kopen we dus inderdaad gehakt en verpakt en voorgekookt. Zomerbietjes zijn kleiner, ronder en vaak met loof er nog aan (dat loof is net zo lekker als de bietjes zelf) en zijn veel sneller gaar. Reken op 250 gram zomerbietjes per persoon. Even voor de goede orde: we hebben het hier dus niet over voorgekookte bietjes maar vers en rauw. Schil de bietjes en snij ze in kleine dobbelsteentjes. Roerbak in een klein beetje olie of boter in de wok zo’n 15 minuten. Ze hoeven niet botergaar te zijn. Voeg twee minuten voor ze klaar zijn een eetlepel honing toe en een aantal eetlepels verse en heel fijngesneden dille.
Als je echt lef hebt kun je een vijf minuten voor het einde ook nog het fijngesneden loof toevoegen. Een delicatesse.
doen?
doen!
met haring?
Alleen erg jammer dat je geen zomergroentes kunt kopen!
Ik bedoelde zomerbietjes.