Deze rode linzen curry wordt gemaakt met groene linzen. De schotel wordt rood door de tomaten en de kruiden.
Het originele recept van deze heerlijke linzencurry staat op Pinch of yum. Een Amerikaanse foodblog waar ze graag voor de hele familie koken blijkbaar want het recept is voor 16 personen. Beetje veel vinden wij dus we hebben het omgerekend naar 4 personen. En dan nog is dat uiteraard afhankelijk van het feit of je grote of kleine eters aan tafel hebt. Maar het mooie van zo’n linzencurry is dat je het heel makkelijk kunt bewaren. Dan heb je de volgende dag een lekkere lunch of je stopt het in de vriezer voor later.
Overigens heb ik dat omrekenen niet helemaal alleen zelf gedaan want Renske Valk maakte het gerecht en uiteraard heb ik uit haar gepeuterd hoeveel linzen etc. zij gebruikt had. Ook de zeer smakelijke foto hierboven is van haar. Het punt met een slowcooker is dat je vooral niet teveel vocht moet gebruiken. Je kunt er altijd vocht bijdoen maar vocht minderen lukt niet want het verdampt niet.
Kom, genoeg gepraat. We gaan aan de slag. Het heerlijke van deze linzencurry is het feit dat je alles in één keer in de SC doet en daarna ga je een boek lezen ofzo.
We nemen 350 gram gedroogde groene linzen (dus geen rode). Die gaan in de SC samen met een klein fijngesneden uitje, een fijngehakte knoflookteen, een halve theelepel geraspte verse gember (ik neem iets meer want dat vind ik lekker), een eetlepel boter (hoef niet, mag wel), een eetlepel rode curry pasta, een kleine theelepel garam masala, een mespunt kurkuma, een halve theelepel suiker, een beetje cayennepeper, een blik tomatenblokjes en wat zout of peper. Na het toevoegen van de tomatenblokjes vul je het blik tweemaal met water en dat doe je er ook bij. Alles goed doorroeren en vervolgens gaat de SC 4-5 uur op hoog of 7-8 uur op laag. Halverwege mag je nog een keer roeren en als je ziet dat de linzen heel veel van het vocht hebben opgenomen dan doe je er nog een tweede blik tomatenblokjes bij. Het zal zeer waarschijnlijk wel nodig zijn om dat te doen.
In het begin denk je nog dat er wel heel veel vocht bij de linzen gaat maar ze nemen dat vocht snel op en je moet dus echt blijven kijken om droogkoken te voorkomen. Wat de kruiden betreft kun je uiteraard de hoeveelheden naar je eigen smaak aanpassen. Als je het pittiger wilt dan wat meer currypasta bijvoorbeeld.
Op het einde doe je er een flinke scheut kokosmelk bij en roer je dat er doorheen. Voor de liefhebbers gaat er wat fijngesneden koriander over. Je eet het met rijst of met naanbrood en een lekkere dot dikke yoghurt erop.
Op deze foto zie je links hoeveel vocht er in het begin in de schotel zat en dan moet halverwege het tweede blik tomatenblokjes er nog bij.
Hoi ik lees dit op een site voor slowcookers.
Vegetarische gerechten
Maak niet de fout om rauwe bonen of andere peulvruchten zoals linzen en kikkererwten in de pan te gooien. Deze bevatten namelijk fytohemagglutonine en dat is in kleine hoeveelheden al giftig. Deze stof wordt pas onschadelijk gemaakt bij temperaturen boven de 100 graden. Voeg in plaats daarvan, eventueel tegen het einde van de bereidingstijd om kapotkoken te voorkomen, voorgekookte bonen (uit blik) toe. Andere vleesvervangers als ei, noten, tempeh en tofu kunnen wel prima mee in de slowcooker.
is het wel of niet handig met de linzen?
https://www.knivesandtools.nl/nl/ct/hoe-werkt-een-slowcooker.htm?gclid=CjwKCAjwzMbLBRBzEiwAfFz4gcydIuPdtbPkYRWe8m6JnaowclGCXq9ORXCPTB8IvuRFeWmi8c1XCRoCLs8QAvD_BwE&fbclid=IwAR2QP-4VMgPkzkGPUNi30KJTpi2yL91sVzsmxeNPWF1z86MzksE6kpojTyY
Dat klopt Hans. Maar dat is voornamelijk het geval bij rode kidneybonen. Andere ‘grote’ peulvruchten moet je ook voorkoken. 10 minuten in de pan en goed doorkoken en pas daarna in de slowcooker. Voor linzen geldt dat veel minder. Die kun je zo in de slowcooker doen.
Heerlijk dank je wel