Zo mag je dit eigenlijk niet noemen want het is geen atjar. Bij een echte atjar worden alle groenten apart gekookt want de ene groente moet wat langer dan de andere en bovendien blijven de verschillende groenten dan hun eigen kleur behouden. Dat is bij deze rode atjar zeker niet het geval. Het wordt gewoon allemaal hartstikke rood. En het is op de manier van Culinette gemaakt. Dus erg makkelijk en zelfs een beetje gemakzuchtig. Niettemin was en is het heerlijk. Er staan nog twee grote potten in de koelkast.
Ik laat eerst even de ingrediënten zien. Uiteraard kun je ook andere groenten gebruiken. Ik nam een halve kleine rode kool, drie grote winterpenen, twee sjalotjes, een halve komkommer zonder schil en zonder zaadjes, een stuk of vier/vijf kleine snackpaprika’s. Dit waren toevallig oranje en gele maar iedere kleur is goed. De rode kool en de wortel heb ik geraspt in de keukenmachine. Je kunt ze ook met een mes fijnsnijden maar dan is het toch iets grover dan met de machine. Dat geeft overigens niets. De komkommer snijden we in halve maandjes en de paprika’s in grove stukken.
Zoetzuur maak ik meestal volgens de verhouding 1:2:2. Dat is behoorlijk aan de zoete kant dus in dit geval ben ik begonnen met een halve liter water, een halve liter witte azijn en 200 gram suiker. Ben je niet zo van het zoet begin dan met 100 gram suiker en een theelepel zout. Schenk de boel in een grote pan en verwarm het tot de suiker is opgelost. Dan proeven want we gaan het eerst op smaak maken. Niet zoet genoeg? Suiker erbij. Als het naar je zin is dan gaat alle groente erin. Laat het zo’n 5 minuten goed doorkoken.
De brandschone potten staan natuurlijk al klaar. Wat ik altijd doe is ze volgieten met kokend water uit de waterkoker. Zijn de 5 minuten zoetzuur koken voorbij? Zet de pan op een onderzetter op het aanrecht. Dat werkt makkelijker. Giet het kokende water uit de potten (handschoen!) en schep ze vol met het zoetzuur. Helemaal tot bovenaan vullen en ook het vocht erbij doen. Deksel erop (weer die handschoen want kokend heet) en ondersteboven op een theedoek zetten. Het geeft niets als er wat over de rand van de pot gaat want dat komt na het afkoelen wel. Dan maak je de potten pas schoon. Niet nu aan dat gloeiend hete glas gaan prutsen. De potten moeten helemaal afgekoeld zijn voor je ze in de koelkast zet.
Ik had een beetje over en dat heb ik vast in een schaaltje gedaan. Heerlijk bij Aziatisch eten maar ook bij bloemkool of spruitjes en op een boterham met oude kaas.
Wil je eens de echte atjar tjampoer maken? Bij Roy’s Recepten staat een heerlijke. Wel wat meer werk maar dan heb je ook wat.
Nog meer Indonesisch koken? Er is een geheel herziene versie van Selamat Makan verkrijgbaar. Aanrader!