Wat een heerlijk boek is dat Un Buku. Niet alleen een boek van formaat wat uiterlijk en foto’s van de onvolprezen Harold Pereira betreft maar zeker ook als het gaat om de gerechten en niet te vergeten de familieverhalen. Suriname is een land met veel culturen en religies en dat blijkt ook wel uit de variatie in de recepten. Of je nu uitgebreid wilt koken of heel snel een Surinaamse nasi op tafel wil zetten. Het kan allemaal. Uiteraard zien we de overbekende Surinaamse gerechten zoals Pom, Moksi alesie (met bakkeljauw, met gele erwten of met zalm), de nasi en bami, roti met kip en nog veel meer maar ook minder bekende recepten komen voorbij. Voor sommige ingrediënten zul je naar de toko moeten of naar een groenteboer of speciale markt maar het grootste deel van wat je nodig hebt is overal te koop.
Het recept van deze Popido heb ik wat aangepast want er wordt in Un Buku redelijk vaak gekookt met “Madame Jeanette’s” en neem nou van mijn aan dat de doorsnee Madame Jeanette niet voor beginnelingen is. Een echte Madame Jeanette, daar moet je altijd heel erg voorzichtig mee zijn. In veel recepten doet men een hele Madame Jeanette bij het gerecht om die er vervolgens later weer uit te halen. Dat is al voldoende om de zaak behoorlijk op scherp te zetten. Wie dat dus niet wil moet een gewoon rood pepertje fijnsnijden en meebakken zoals we hier doen.
Dit recept is voor 6-8 personen dus heel fijn als je eters hebt. Verwarm de oven voor op 180 graden en kook 500 gram rijst gaar. Zet het volgende klaar:
800 gram kipfilet in kleine stukjes, 1 grote ui en 1 teen knoflook fijngehakt, 3 grote tomaten in stukjes, 6 eieren, 2 kippenbouillonblokjes en 1/4 bosje selderij fijngesneden.
De kip bakken we zo’n 10 minuten tot het bruin wordt. Haal uit de pan en bak nu de ui en de knoflook zo’n 3 minuten. Dan kan de tomaat erbij samen met 250 ml water en 2 verkruimelde kippenbouillonblokjes. Deksel op de pan en op laag vuur smoren. Goed doorroeren en dan de kip erin en het pepertje. Nog een kwartiertje sudderen.
Klop 6 eieren los samen met de fijngehakte selderij, wat nootmuskaat, zwarte peper en wat zout. Roer een beetje vocht van de kipschotel door de gekookte rijst. Schep de helft van de rijst in een ovenschaal. Verdeel de kip erover en dek af met de rest van de rijst. Het eimengsel gaat erover en vervolgens zetten we de ovenschaal 20 tot 30 minuten in de oven tot de bovenkant bruin is.
Je kunt de hele schotel vooraf klaarmaken maar schenk het ei er dan pas over net voor je het in de oven zet. Lekker met boontjes (of kouseband) erbij. Uit het boek maken we ook Pindasoep als voorafje en Halwa (Hindoestaanse zoete lekkernij van griesmeel, roomboter, suiker, gecondenseerde melk en nog veel meer lekkers) als toetje en je hebt een maaltijd die de gasten zich nog lang zullen herinneren.
Geweldig boek!
Recept is geplaatst met toestemming van de uitgever.
1 gedachte over “Popido. Surinaamse ovenschotel met kip, rijst, tomaten en ei.”