Een pittige soep is in alle jaargetijden welkom. Het is heerlijk op een warme zomerdag en hartverwarmend op een koude herfstdag. Deze pittige wortelsoep maak je net zo pittig als je zelf wilt. Met twee rode pepers wordt het al een behoorlijke pittige soep maar je kunt ook voor nog heter kiezen. Of juist niet. Ze zijn echt verschillend van smaak maar allebei heel lekker. De kleur van de soep kan variëren en is afhankelijk van de kleur van de wortels. Tja, logisch nietwaar?
De wat uitgebreidere manier gaat zo:
Ingrediënten:
olie
een gesnipperde ui
een pond wortelen schoongemaakt en in plakken
een halve liter kippenbouillon
een pakje kokosmelk (250 ml)
een stengel citroengras
twee limoenblad (= een dubbele)
een volle theelepel geraspte gember
een eetlepel suiker (mag wel, hoeft niet)
twee rode pepers fijngesneden
Snij de citroengras in twee stukken en plet een beetje met de platte kant van een groot mes.
Eerst de ui fruiten en na een paar minuten de wortel erbij. Laat het een kwartier heel zachtjes smoren en schep regelmatig om. Dan kan de rest erbij en laten we de soep 35 tot 45 minuten zachtjes sudderen. Haal citroengras en limoenblad eruit en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voor de liefhebbers mag er wat chili-olie over op het bord of in de kom.
Sneller? Makkelijkere? En toch ook heerlijk? Dat doen we zo:
Ingrediënten:
olie
een gesnipperde ui
een pond wortelen schoongemaakt en in plakken
een halve liter kippenbouillon
een pakje kokosmelk (250 ml)
een eetlepel suiker (mag wel, hoeft niet)
een pakje currypasta naar smaak (rood of geel maar geen groene want dan krijgt je soep een vaal kleurtje)
Eerst de ui fruiten en na een paar minuten de wortel erbij. Laat een kwartier heel zachtjes smoren en schep regelmatig om. Dan kan de rest erbij en laten we de soep 35 tot 45 minuten zachtjes sudderen. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voor de liefhebbers mag er wat chili-olie over op het bord of in de kom.
In beide gevallen geldt: soep te dik dan wat bouillon erbij.
Echte helden garneren de soep met fijngesneden koriander (bah!).
Ik zeg kom maar door met die soep! Heerlijk! Krijg er nu al trek in en ga deze maken voor een lunchdate met een vriendin in de komende week. De lange versie, ik trek zelf de bouillon eerst van afsnijdsels en maak een vegetarische versie want zij doet niet aan vlees en vis.