Deze pittige bloemkoolragout met citroen-broodkruim is een recept uit het boek De chef die je wilt zijn van Andy Baraghani. Lees hier de recensie. Wij pasten het wel een klein beetje aan want zoals je op de foto kunt ziet deden wij er ook kleine kerstomaatjes door en een scheut witte wijn. En het citroen-broodkruim werd vervangen door parmezaanse kaas want tja, dat leek ons dus ook heel lekker. Maar ik vertel je wel hoe je citroen-broodkruim maakt. De hoeveelheden zijn aangepast want Andy maakt het in zijn boek voor 4 tot 6 personen en dat was toch echt een beetje veel.
Dus hier de hoeveelheden voor 2 – 3 personen en de bereidingswijze in mijn eigen woorden. Die ga ik niet overtypen uit het boek.
Ingrediënten
grof zeezout
250 gram bloemkool (ik had kant en klaar geraspte)
Olijfolie
50 gram panko
een halve theelepel geraspte citroenschil
versgemalen peper
1 grote sjalot in ringen gesneden (kleine ui is ook prima)
3 teentjes knoflook in hele dunne plakjes
4 ansjovis uitgelekt
een halve theelepel chilivlokken of een halve rode peper in ringetjes
60 gram tomatenpuree (een klein blikje is 70 gram)
5 kerstomaatjes eventueel gehalveerd
flinke scheut witte wijn
150 gram spaghetti of bucatini
1 eetlepel boter
een handje fijngehakte peterselie
Doe de rasp van de bloemkool in een kom (heel fijnhakken kan ook als je geen rasp hebt). Doe een eetlepel olie in een koekenpan en bak daarin de panko tot die gaat kleuren. Roer er de citroenrasp door en flink wat zout en peper en zet apart in een kommetje. Veeg de pan schoon en doe er weer wat olijfolie in. Bak de ui en knoflook en bestrooi met wat zout. Als het heel zacht is en licht gaat karamelliseren dan kan de ansjovis erbij samen met de chilivlokken. Verwarm tot de ansjovis gesmolten is en roer er dan de tomatenpuree door. Al roerend verwarmen en dan de bloemkool erin samen met de scheut witte wijn. Verwarmen (blijven roeren) tot de saus aan de bodem van de pan gaat kleven. Dat duurt zo’n 6 tot 9 minuten. Doe de kerstomaatjes erbij en hou de saus warm op een heel laag vuur.
Kook de pasta tot ze net niet gaar is. Schep vlak voor je de pasta uit de pan gaat scheppen een flinke beker van het kookwater eruit. Doe de pasta met een tang of schuimspaan over in de saus en voeg de boter erbij en een halve beker van het kookwater. Laat alles 3 minuten zachtjes pruttelen. Als je de saus te dik vindt dan lepel voor lepel meer van het pastawater erbij.
Pan mag van het vuur en de peterselie kan erdoor. Op de borden strooi je er citroen-broodkruim over. Of, zoals wij, de parmezaan.
Het was heerlijk. De chef die je wilt zijn is echt een aanrader. Het inkijkexemplaar laat aardig wat recepten zien.