Dit gerecht van Delia Smith komt regelmatig bij ons op tafel. Je kunt er veel werk van maken en, zoals wij en Delia, verse spinazie nemen en zelf roerbakken en vervolgens ook nog eens de pannenkoekjes zelf bakken maar op een luie zondag zijn we ook niet de moeilijkste mensen en nemen we kant en klaar gekochte pannenkoekjes (ongezoet !) en diepvriesspinazie (geen à la creme natuurlijk !). Reken op vier pannenkoekjes per persoon. Het is een machtig gerecht en zeker als je ook nog een voorafje hebt dan is dat zeker genoeg. We gaan even uit van 8 pannenkoekjes in dit recept. Begin met het maken van een bechamelsaus van ongeveer 600 ml melk, 50 gram boter, 30 gram bloem, 1 laurierblad en flink wat nootmuskaat. Alles tegelijk in de pan en al roerend dik laten worden. Nog twee minuten laten prutten. Zo simpel is bechamelsaus. Voor de vulling van de pannenkoekjes neem je 225 gram goed ontdooide en uitgeknepen diepvriesspinazie. Dat lijkt weinig maar is echt genoeg. Meng de spinazie met 150 gram ricottakaas (of huttenkase of cottage cheese), 150 gram fijngesneden gorgonzola en 60 gram geraspte parmezaan alsmede een paar heel fijngesneden bosuitjes. Vul de pannenkoekjes daarmee en rol ze op.
Leg de opgerolde pannenkoekjes naast elkaar in een ovenschaal en doe er 1 bol geraspte of heel dungesneden mozzarella overheen en de bechamelsaus en bestrooi als laatste met nog wat geraspte parmezaan.
Zet de schaal in een oven van 200 graden. Na 25 tot 30 minuten is het mooi bruin en bubbelt het. Het allermoeilijkste van dit gerecht is zorgen dat de pannenkoekjes mooi op je bord terecht komen. Ook als bijzonder voorafje (maar dan 2 pannenkoekjes per persoon) altijd weer een succes!
En … je kunt de hele ovenschotel vooraf maken en als de gasten komen hoeft alleen de oven nog maar aan.
Note: Bechamelsaus maken is een kwestie van gevoel. Als je zoekt naar recepten dan zul je zien dan iedereen zijn eigen hoeveelheden heeft. Conclusie? Het luistert niet zo nauw. Is het te dik dan doe je er wat melk bij en is het te dun dan doe je er nog wat bloem bij. Het belangrijkste is dat je het twee minuten laat doorkoken zodat de bloem gaar wordt. Je kunt ook een deel melk en een deel room nemen. Maar al dat gezeur van eerst het één in de pan en dan het ander is nonsens. Gewoon alles tegelijk erin en roeren maar. Lukt altijd !
Dat lijkt me heerlijk.
Ik denk dat wij aan het voorafje al genoeg hebben.
Ik hoop dat ik dit geod typ, wnat dit zjin wel heeeeeel kleine lettertje..
Leuke nieuwe vormgeving, maar mag het ietsje meer zijn???
dank voor je recept !!!!
Ik zal het eens overwegen. Mij lijkt het heel lekker, maar mijn a.s. gasten zijn zeer kritisch. Maar ook is het weer zo, vind ik, dat ze maar moeten eten, wat de pot schaft en het gaat om de gezelligheid.
@ Nanos. Volgens mij wordt het tijd voor een brilletje ! De letters zijn wel klein maar aan toch wel heel goed te lezen.
@ Therese. Ach, wat is kritisch? Ik heb ook weleens van die mensen die hele hoge eisen stellen maar daar trek ik me niets van aan. Gezelligheid en goeie kwaliteit van het eten zijn het allerbelangrijkst. Anders moeten ze maar naar een drie sterrenrestaurant. De liefde waarmee het is klaargemaakt is wat het gerecht bijzonder maakt. Kaarsjes aan, mooie wijn erbij en de avond kan niet meer stuk. Speur eens rond op deze weblog en je zult veel simpel te maken recepten vinden die toch indruk maken.
Je schreef: Het allermoeilijkste van dit gerecht is zorgen dat de pannenkoekjes mooi op je bord terecht kom.
Maar wat ik zie op de laatste foto nodigt nu niet direct uit tot eten.
@ Frans. Smaak en zicht verschillen nog weleens van elkaar en wie dat met elkaar kan vermengen is een echte culinaire smulpaap.
Weleens ganzelever gezien? Het ziet er niet uit en het “mag” ook niet maar ooooohhhh wat is het lekker.
Ga jij maar gewoon naar de Chinees zou ik zo zeggen. 😉
Oh, dit lijkt me een heerlijk recept. Als mijn lief ooit nog uit zijn Aziatische periode komt…:-)))