Sinds kort staat er een nieuw fornuis met een grote oven in onze keuken. Toevallig had Kokenmet Karin ook net een nieuwe oven. Die van haar was 17 geworden. Die van ons maar net 10 jaar. Wij zijn niet zulke doorgewinterde ovengebruikers als Karin maar toch wel heel regelmatige en zonder kunnen we zeker niet. Hoogste tijd om een paar tips te delen.
In Trouw van 1 februari deelt Karin een paar tips en een leuk recept. Zoals het onmisbaar zijn van een oventemperatuurmeter. Geen zorgen. Dat artikel komt later op haar site te staan. Kwestie van een abonnement op de nieuwsbrief nemen en je ziet het vanzelf verschijnen.
Ik voeg daar een paar tips aan toe.
Stel je hebt iets dat alleen maar even warm gemaakt moet worden. Saucijzenbroodje, amandelbroodje, stuk appeltaart, oliebol en noem maar op.
Leg het warm te maken lekkers op een bakplaat of op bakpapier op een rooster en zet in een koude oven. Zet de oven dan op 100 graden. Als die temperatuur bereikt is dan is je lekkers ook warm. Tenzij het zo uit de koelkast de oven in is gegaan. In dat geval draai je de oven bij 100 graden uit en laat je het nog een paar minuten doorverwarmen.
Op deze manier kun je ook kruiden drogen. Peterselie, laurierblad, lavas enzo leg je zo uitgespreid mogelijk op een bakplaat. Nadat je de oven bij 100 graden hebt uitgezet laat je de kruiden rustig afkoelen. Daarna kunnen ze bewaard worden in een pot.
Maak gebruik van het feit dat er meerdere gerechten tegelijk in de oven kunnen. Vrijwel alle ovengebruikers die ik ken zetten alles in het midden van de oven. Dat is niet juist. Er zijn veel dingen die een rek lager beter gaar worden en niet zo snel verbranden. Een pizza bijvoorbeeld. Of groente die je wilt roosteren. Zet ze eens onderin de oven zodat je de mogelijkheid hebt om in het midden een ander gerecht te zetten. Zorg er wel voor dat het ene gerecht niet recht boven het andere staat. Je hebt voor deze methode een grote brede oven nodig.
Dek bakplaten en de onderkant van je oven nooit af met aluminiumfolie. Dat houdt de warmte tegen en dat komt het garen van je gerecht niet ten goede. Je kunt wel zaken inpakken in aluminiumfolie en over de techniek van het inpakken van ovengerechten lees je alles in het boek Ingepakt! Zie hier de recensie.
Gebruik zwarte bakplaten en bakvormen. Zwart is een prima geleider van warmte. Veel beter dan wit. Dat zou ook weleens de reden kunnen zijn dat je hartige taart (onderin de oven zetten!) minder snel goed gaar wordt in die witte aardewerken vlaaivorm. Koop een zwarte dunne metalen vorm en zet je hartige taart onderin de oven. Blind voorbakken is dan vaak niet meer nodig.
Heb je een grote brede oven dan kunnen gerechten die op dezelfde temperatuur en hoogte moeten mooi naast elkaar op een rek staan. Dat scheelt tijd en energie. Zie ook het samen in de oven zetten op verschillende hoogtes.
Gebruik nooit de heteluchtfunctie bij het bakken van taart, cake en brood e.d. Dan gaat het veel te snel en loop je het risico dat ze niet gelijkmatig gaar worden.
Heb je een ovenschotel die alleen warm, gaar en een beetje bruin moet worden? Bijvoorbeeld een pastaschotel, een stamppot met een laagje kaas erover. Je weet wel, van die schotels die je vooraf maakt en op het moment zelf alleen nog in de oven moeten. Zet ze in een koude oven en dan pas de temperatuur instellen. De schotel warmt direct mee met de oven en je kunt de laatste 10 minuten de oven uitzetten. Laat de schotel die 10 minuten nog in de oven staan en klaar ben je.
Let wel op, als een schotel 25/30 minuten in de oven moet op 180 graden dan zet je de kookwekker pas als de oven op temperatuur is. De winst zit hem in die laatste 10 minuten.
Dat lijken allemaal hele kleine bezuinigingen maar over een heel jaar gezien scheelt het best. Zeker als je het consequent doorvoert.
Verder moet je je oven goed leren kennen. Ze zijn allemaal verschillend en de ene oven heeft andere kwaliteiten dan de andere. Niet minder. Wel anders.
Het zijn net mensen.
Weet jij nog meer handige oventips? Laat het onder deze post weten.