Wat je links op de foto ziet is gemarineerde en gebakken schouderkarbonade. Je kunt deze marinade ook heel goed gebruiken met varkenshaas, varkensfiletlapjes of kip. Het voordeel van het vlees een uurtje of wat marineren is niet alleen dat het lekkerder smaakt maar ook dat het malser wordt omdat er limoen en azijn in de marinade zit.
We maken een marinade die voldoende is voor twee schouderkarbonades.
Meng 3 eetlepels ketjap manis met het sap van een halve limoen, een halve heel fijngesnipperde ui, 2 tenen knoflook in kleine stukjes, 2 eetlepels (sushi)azijn, 1 theelepel sambal en 1 theelepel bruine suiker. Schep dit door het in blokjes gesneden vlees en laat minimaal een uur of twee marineren.
Bakken doen we de blokjes vlees in een koekenpan met wat olie. Schep de blokjes uit de marinade en bak ze snel rondom bruin. Doe dan de rest van de marinade erbij en laat zachtjes even sudderen tot het vlees gaar is. Dat zal bij varkenshaas wat sneller gaan dan bij schouderkarbonade.
Lekker met witte rijst en groente. Wij aten het met een curry van bloemkool en pompoen.