Dat heb je weleens. Dat een boek met kop en schouders boven andere boeken uitsteekt. Natuurlijk is en blijft dat persoonlijk want smaken verschillen gelukkig. Maar echt mensen. Ik ben echt verliefd op het boek Kardemom en andere exotische specerijen. Wat een ontzettend fijn boek is dat. De recensie kun je hier lezen.
En ik mocht een recept met jullie delen. Moeilijk kiezen hoor maar aangezien ik dol ben op limoen is het de limoencake met zwart sesamzaad geworden. Als je geen zwart sesamzaad kunt krijgen laat je het weg. Het geeft een klein knappertje en ziet er leuk uit maar ook zonder is de cake meer dan de moeite waard. (Heb je een Lidl in de buurt let dan op de Aziatische weken. Dan zijn er vrijwel altijd kleine zakjes zwart sesamzaad verkrijgbaar.)
De cake wordt gebakken in een broodblik van 900 gram die je bekleed met bakpapier. En altijd eerst invetten voor je het bakpapier erin doet. Oven op 180 graden.
Rooster eerst 1 eetlepel zwart sesamzaad in een koekenpan (opletten!) en stamp het een beetje fijner in een vijzel. Zet apart.
Klop met handmixer of keukenmachine het volgende tot een licht en romig beslag:
150 gram fijne kristalsuiker
150 gram boter (zacht en op kamertemperatuur)
150 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
3 grote eieren
geraspte schil van 2 sinaasappels
geraspte schil van 2 limoenen
1 eetlepel sinaasappelsap
Roer er het gestampte sesamzaad door
Schenk het beslag in het broodblik en bak het 35-40 minuten. Even prikken met een stokje of scherp mes om te kijken of hij gaar is. Laat 10 minuten afkoelen en stort hem dan op een taartrooster.
Dan maken we het glazuur. Meng 100 gram poedersuiker met 2 eetlepels limoensap, de geraspte schil van 1 limoen tot een vloeibare pasta. Lepel dit over de cake en bestrooi hem dan nog met een beetje zwart sesamzaad en wat reepjes limoenschil.
Wat een geweldige cake. Lekker fris en fruitig. Grote pot thee erbij en genieten maar. En zo staat dat hele boek vol met heerlijkheden. Dat wordt bakken!