Er zijn wat nieuwe woorden in het culinaire land. Onder andere klikosoep. Er is ook klikopizza. Je hebt oveRschotels en af en toe eten we een afvalmaaltijd. Ongetwijfeld zullen creatieve geesten nog wel meer woorden bedenken voor de maaltijd die we van restjes maken. Want weggooien doen we niet!
Klikosoep lijkt zo simpel en eigenlijk is het dat ook. Toch is het goed om op een paar dingen te letten om te zorgen dat de soep zo lekker mogelijk wordt. Ten eerste de kleur. Om een lekkere soep te krijgen is het goed om op de kleur van de groente te letten. Ik maakte een wit/lichtgroene klikosoep van een ui, een prei, een klein beetje bloemkool, een halve knolselderij, een hand bleekselderij uit de vriezer (voor de smaak), een paar laurierblaadjes, wat tijm en ik koos als bindmiddel een grote aardappel. Dat is het tweede waar je op moet letten. Wat kies je als bindmiddel om te zorgen dat je een dikke soep krijgt? Ik had hier ook kunnen kiezen voor een flinke hand spliterwten of een potje witte bonen inclusief het vocht. In een wit/lichtgroene klikosoep kun je ook een stronkje witlof kwijt of venkel. Broccoli doet het goed. En niet te vergeten pastinaak, courgette en gele en groene paprika. Dat restje platte peterselie of selderij kan er ook in.
Je begint de soep met het smoren van de fijngesneden ui en knoflook in wat boter of olie. Na een paar minuten doe je er de grof gesneden afvalgroente in en dat smoor je ook even. Daarna kan er heet water bij en wat bouillonblokjes. De hoeveelheid bouillon is afhankelijk van de hoeveelheid soep die je hebt. Even proeven dus. Als de soep klaar en gaar is zetten we de staafmixer erin (eerst de laurierblaadjes eruit halen) en op de borden mag er een scheutje room door maar een handje geraspte kaas erover is ook heerlijk! Denk daarbij ook aan kleine brokjes blauwe kaas of geraspte komijne kaas.
Wat je niet moet doen in klikosoep is koolsoorten verwerken. Bloemkool kan maar andere koolsoorten inclusief spruitjes zijn te overheersend.
En dan de rode/oranje klikosoep. Weer beginnen met die ui en knoflook. En wat kan er allemaal in deze soep? Tomaten, oranje en rode paprika, pompoen, wortel, zoete aardappel. Deze laatste zorgt ook voor een dikkere soep. Heb je geen zoete aardappel dan mag een gewone aardappel ook maar denk ook eens aan een flinke hand oranje splitlinzen. Heb je een restje kokosmelk? Doe dat er vooral in en vervang de laurierblaadjes door djeroek poeroet (citroenblad) en een stengel sereh.
Je kunt natuurlijk ook alle restjes van groenten (ja, inclusief de schillen van uien en ook weer zonder koolsoorten behalve bloemkool) in de diepvries doen. Je vult de zak steeds bij en als die vol is trek je er een groentebouillon van. Echt heel fijn! Maar wie een echte dikke soep wil sorteert op kleur en smaak. Een of tweemaal per week even een soepje koken en weg zijn alle restjes.