Soms zijn dingen zo simpel zelf te maken dat het eigenlijk gek is dat je ze kant en klaar koopt. Bovendien is zelf maken vrijwel altijd lekkerder. Dat geldt zeker voor gedroogde kruiden want alleen de duurdere merken zijn de moeite waard om te kopen. De goedkope potjes uit de supermarkt kun je heus beter laten waar ze zijn. Zelf kerriepoeder maken is een fluitje van een cent. En omdat er zo ontzettend veel verschillende recepten zijn kun je eindeloos variëren en het een steeds weer net iets andere smaak geven. Zelfgemaakte kerriepoeder blijft zeker een half jaar goed als je het in een goed afgesloten potje bewaart. Wij maken het recept van Vatcharin Bhumichitr uit het boek 50 curry’s uit Thailand. Er staan ook een behoorlijk aantal currypasta’s in dit boek. Allemaal even simpel en lekker. Echt een boekje
Kerriepoeder dus. Voor ongeveer 10 eetlepels (ik zou zeggen, verdubbel dat rustig) neem je 2 theelepels kruidnagels, een kaneelstokje van 5 cm, 2 theelepels venkelzaad en 4-5 gedroogde laurierblaadjes. Roerbak dit alles in een droge wok of koekenpan tot het gaat geuren. Dat gaat heel snel want meer dan 1 of 2 minuten heb je niet nodig.
Vervolgens laat je het afkoelen en stamp je het in een vijzel zo fijn mogelijk. Malen in een specerijenmolen gaan ook maar die heeft lang niet iedereen. Het kleine maalbakje van de staafmixer gaat ook prima.
Daarna meng je er 2 eetlepels gemalen komijn, 5 eetlepels gemalen koriander, 2 theelepels gemalen geelwortel en 2 theelepels paprikapoeder door en klaar is je kerriepoeder. Let goed op dat je in recepten zoals deze de eetlepels en theelepels niet door elkaar haalt.
Het verbaasde mij wel dat de komijn en koriander niet ook als zaadjes geroosterd worden en in de vijzel gaan. Maar dat is iets wat je zelf kunt beslissen. Ik zou dat zeker wel doen want dan wordt de smaak nog intenser.
Nog een aantal heel fijne recepten om zelf kerriepoeder te maken die weer heel anders is kun je vinden bij Aziatische ingrediënten.
Zelfgemaakt kerriepoeder is erg lekker in bijvoorbeeld de Paksoistamppot met kerrie of in de Kip Kerrie Bloemkool Boontjes.
Overigens is zelfgemaakte kerriepoeder ook erg leuk om cadeau te doen. Zoek een mooi (weck)potje en plak er een vrolijk etiket op. Doen!
Super recept, bedankt voor het delen!