Dit recept is voor collega E. die aan het stoeien is met kastanjes.
Kastanjes poffen? De één zegt dit en de ander zegt dat. Maar het boek De Zilveren Lepel is er heel duidelijk in.
Insnijden langs de platte kant, op een bakblik leggen, oven op 180 graden en dan een half uurtje erin. Mij lijkt een half uurtje iets aan de korte kant maar het is een kwestie van proberen.
Maar je kunt ook kastanjejam maken.
Kook de kastanjes 10 minuten en laat afkoelen. Pellen en dan nog 40 minuten zachtjes koken. Daarna pureren.
Weeg de puree en neem eenzelfde hoeveelheid suiker. Nu moet je een beetje gaan rekenen want voor iedere kilo suiker heb je 3/4 liter water nodig. Meer suiker, meer water en minder suiker ….. afijn, je snapt het.
Niet al te ingewikkeld over doen. Begin met iets te weinig en je kunt het makkelijk aanvullen. Laat de hele zwik nog 15 minuten koken en doe het in gesteriliseerde potten.
oh, lekker ouderwets. gepofte kastanjes.
hoi!
ben jij ook op 21 september jarig? mooie dag hé!
🙂
Mooie recepten heb je er trouwens bij staan. ik hou zelf ook heel erg van koken
groetjes Palma
Bedankt voor de snelle reactie!!
Ik heb net voor het eerst kastanjejam gemaakt, maar ik kan nergens iets vinden over de houdbaarheid. Ik heb de jam in jampotjes met draaideksel gedaan en onderste boven laten afkoelen. Maar nu vraag ik me af hoe lang zo’n zetmeelhoudend product zonder zuurtjes eigenlijk goed blijft? Is toch anders dan gewone jam, kunnen zich er niet allerlei narigheden in gaan ontwikkelen? Wie weet het….
Nou Roos, dat klinkt bijzonder. Nog nooit gehoord van kastanjejam. Laat het vooral weten over een tijdje!