Jullie zullen wel denken, wat doet die keukenrol op de foto? Dat zal ik je uitleggen. Toen ik de geschenkbox met Kampot peper op de website van Ace of Spices zag kon ik niet goed inschatten hoe groot het geheel was. Er staan wel maten en gewichten bij maar daar ben ik dan weer niet zo goed in. Toen de geschenkbox arriveerde was die veel groter dan ik gedacht had. En om duidelijk te maken hoe groot heb ik er dus die keukenrol even naast gezet.
Kampotpeper dus. Wat dat precies is lees je op de website van de leverancier. Ze verkopen overigens meer dan alleen de peper. Je zult in de winkel ook de echte vanillestokjes uit Madagascar aantreffen en paprikapoeder uit Murcia. Dat zijn de beste ter wereld. De doelstelling van Ace of Spices is om de allerbeste kwaliteitskruiden aan te bieden tegen competitieve prijzen en geproduceerd met liefde en een minimale impact op moeder aarde. Bovendien investeren ze ook nog in kleinschalige en lokale handel. Ook daar kun je alles over lezen.
Dan gaan we het nu over de Kampot peper zelf hebben. Wat doe je ermee? De gehydrateerde groene peper wordt doorgaans gebruikt om de overbekende groene pepersaus mee te maken. Voor de steak au poivre bijvoorbeeld. Maar je kunt er natuurlijk ook andere dingen mee doen.
Zoals jullie weten is DeMan hier de kok in huis en die mikt dit niet zomaar in een stoofschotel of iets anders. Hij had een beter idee. Als eerste was de gerookte zwarte Kampot peper aan de beurt samen met wat gehydrateerde groene peper. Een stuk of tien peperbolletjes van ieder en een halve theelepel Fleur de Sel van Guérande deed hij in de vijzel. Even stampen en het ziet er zo uit:
Aan de dinertafel zet je er dan een klein lepeltje in. Als wij samen zijn dan pakken we gewoon een beetje met onze vingers en strooien het over van alles en nog wat. De verrukkelijke smaak van de peper komt zo echt tot zijn recht. En waar strooi je dat dan allemaal overheen? Over de Franse wortelen bijvoorbeeld. Vrijwel alle gesmoorde groenten knappen er enorm van op. Als je het gebruikt voor een spaghetti cacio e pepe weet je helemaal niet wat je overkomt.
Heb je een kaasplank als dessert dan stamp je wat peperkorrels zonder het zout en zet je de peper naast de zachte geitenkaas. Wat een delicatesse is dat. Natuurlijk mag je ook wat peperkorrels meekoken met gerechten. Zo heb ik een paar peperkorrels in de hachee meegekookt. Maar je ontdekt vanzelf waar het allemaal lekker bij is.
Op de website van Ace of Spices wordt de tip gegeven om de glazen buisjes later als vaasjes voor bloemen te gebruiken. Dat gaat hier niet gebeuren. Leuk idee hoor, daar niet van. Nog leuker is het om de navullingen te kopen en de buisjes weer te vullen. Het staat heel mooi in de keuken en je pakt het sneller dan wanneer het in doosjes in een kruidenla ligt. De geschenkboxen zijn er in verschillende soorten en maten dus voor ieder wat wils. En zeg nou zelf, voor de echte smulpapen is dit toch een geweldig culinair cadeau? En dan met zo’n leuke vijzel en stamper erbij.
Dit artikel kwam tot stand via een samenwerking