Een overheerlijk Indisch gehaktbrood met veel mogelijkheden om te variëren.
Ingrediënten
750 gram rundergehakt (half om half of varkensgehakt is te vet)
300 gram gekookte aardappels
3 eieren
1 ui heel fijngesneden
6 grote eetlepels zoete ketjap
3 eetlepels droge nasikruiden
3 theelepels sambal of
2 fijngesneden rode pepers
2 theelepels knoflook/gemberpasta of
2 tenen knoflook en een centimeter verse gember heel fijn geraspt
1 theelepel gemalen koriander (optioneel)
1,5 theelepel zout
Beetje witte peper
Stamp de aardappelen en meng met het gehakt en de rest van de ingrediënten.
Ik doe dat in de standmixer met de H-haak maar met een grote vork kan ook.
Of met dezelfde stamper als waar je de aardappels mee gestampt hebt.
Doe in een ingevette ovenschaal en druk goed aan met de achterkant van een lepel of een siliconenspatel. Bestrijk de bovenkant met zoete ketjap (keukenkwast) en strooi er een beetje panko of kokos over.
60 minuten in de oven op 180 graden.
De ovenschaal van de foto is 20 x 15 x 6 maar een wat grotere is ook prima. Dan wordt het gehaktbrood een beetje lager. Hou in dat geval een oventijd van 50 minuten aan.
Laat goed afkoelen (desnoods een nacht in de koelkast) want als je het warm in plakken snijdt dan valt het uit elkaar. Door de aardappelen krijg je namelijk een zacht gehaktbrood.
Er zijn heel veel variaties te bedenken. Ik zet er een paar onder deze blog.
De hoeveelheden daar kun je mee spelen. Wil je het pittiger? Meer sambal.
Meer nasikruiden? Doen.
Lekker met witte rijst, nasi goreng, sperzieboontjes, pindasaus en atjar of op brood.
Wij eten het met sla en frietjes.
Heerlijk om wat plakken in de vriezer te hebben.
Plakken warm maken kan in de koekenpan (op heel zacht vuur), in de oven (Afgedekt 15 minuten op 180 graden) of in de magnetron.
Variaties:
2 eetlepels pindakaas
3 eetlepels gehakte pinda’s
Geraspte kokos of seroendeng