Dit wordt een lang verhaal. Ik tik namelijk niet alleen het recept over uit een boek maar je krijgt er gratis en voor niks geweldige tips van mijzelf bij. Dus ga er maar even voor zitten.
Oh en deze taart komt uit Bazaar van Sabrina Ghayour. Lees hier de recensie.
Je kunt het deeg voor deze taart zelf maken of kant en klaar kopen. Dat laatste mag van Sabrina Ghayour. Die is daar niet zo moeilijk in. Het grootste deel van het recept gaat over het zelf maken van het deeg. Maak dan tweemaal zoveel en stop de helft in de vriezer. Makkelijk voor een volgende taart. Je krijgt hier ook het recept voor het deeg. De taart is voor 8 tot 10 personen. Maar hij hoeft heus niet gelijk helemaal op. De volgende dag als lunch is hij ook nog heerlijk!
Voor het deeg:
225 g bloem, plus extra om te bestuiven
100 g koude, gezouten boter, in blokjes
3-4 el koud water
Voor de vulling:
plantaardige olie
2 grote uien, in dunne halve ringen
1 tl tijmblaadjes
250 g ricotta
200 g feta, verkruimeld
1 groot ei
1 tl pul biber (Turkse chilivlokken, o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
1 tl knoflookgranulaat
16 ontpitte Kalamata-olijven, plus een paar extra ter garnering
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Eerst even over de ingrediënten want daar heb ik zelf nog even iets over te melden.
Pul biber kun je tegenwoordig heel vaak gewoon bij de supermarkt kopen. Je kunt ook chilivlokken kiezen.
Knoflookgranulaat is ook bij vrijwel iedere grote supermarkt te koop. Het is knoflookpoeder maar dan iets grover gemalen. Vervangen door knoflookpoeder is ook prima.
Neem de beste kwaliteit Kalamata-olijven die je kunt vinden. Kies voor de biologische. Vaak gewoon bij de supermarkt.
Tijmblaadjes ritsen? Dat doe ik al heel lang niet meer. Ik heb altijd een klein bosje tijm in een plastic zakje in de vriezer. Wrijf het zakje tussen je handen en je schudt de blaadjes er zo uit. (Werkt ook bij dille).
In plaats van plasticfolie bij het maken van het deeg neem ik bakpapier. Daar kun je namelijk makkelijk je vorm op overtrekken. Vergeet niet de cirkel iets groter te maken vanwege de rand van je vorm. Bovendien plakt bakpapier minder dan plasticfolie.
Wordt wel een lang verhaal zo. Maar goed. Daar gaan we.
Maak eerst het deeg. Doe de bloem in een grote mengkom en wrijf met je vingers de boter met de bloem tot fijne kruimels. Doe het koude water erbij en meng tot een stijf deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel in plasticfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Doe wat plantaardige olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en de tijm toe en bak regelmatig roerend, tot de ui gekaramelliseerd en goudgeel is; laat de ui niet krokant worden of verbranden. Zet apart en laat afkoelen.
Neem een taart- of quichevorm van 24 cm. Leg een groot, vierkant stuk plasticfolie op je werkvlak. Bestuif royaal met bloem, leg het deeg erop, bestuif met bloem en dek losjes af met nog een stuk plasticfolie. Rol het deeg met een deegroller dun uit tot de lap iets groter is dan de taartvorm. Verwijder het bovenste stuk plasticfolie en leg het deeg voorzichtig in de taartvorm. Het geeft niet als het deeg breekt, want je kunt het later makkelijk repareren met deegrestjes. Duw het deeg voorzichtig in de ribbels van de vorm en laat iets overhangen. Rol nu de deegroller over de vorm om het overhangende deeg af te snijden. Gebruik de deegrestjes om eventuele scheuren of gaatjes te repareren. Dek af met plasticfolie en zet minimaal 20 minuten in de koelkast.
De oven gaan we voorverwarmen tot 200 °C. Roer de ricotta met de feta en het ei in een mengkom glad. Voeg de pul biber, het knoflookgranulaat, de olijven en de gekaramelliseerde uien toe en breng op smaak met een snufje zout en flink wat zwarte peper. Roer goed door elkaar.
Schep de vulling in de vorm en garneer met een paar extra olijven. Bak 30 tot 35 minuten in de oven, tot de taart gaar en aan de bovenkant bruin is. Laat voor het serveren iets afkoelen.
Je ziet het zelf vast ook. Als je kant en klaar deeg voor hartige taart gebruikt dan staat deze geweldige taart heel snel in de oven en op tafel.