Dat is een tijd geleden beste lezers. Er kwam een breukje tussen zullen we maar zeggen. Typen gaat inmiddels weer prima en met plezier laat ik jullie meesmullen van de heerlijke gerechten die DeMan in de keuken weet te fabriceren.
Deze keer werd het een gratin van venkel met chorizo. Om dit overheerlijke gerecht te maken is het echt heel handig om een mandoline te hebben. Tenzij je heel dunne plakjes kunt snijden met een mes. Maar hoe regelmatiger en dunner de plakjes zijn, des te lekkerder wordt de schotel omdat alles dan gelijkmatiger gaar wordt. Daar gaan we. Hoeveelheden voor twee personen:
1 kleine venkelbol
1 ui
400/500 gram aardappel
1 ons chorizo
2 tenen knoflook
200 ml room (afhankelijk van de vorm van de ovenschotel wellicht iets meer)
verse tijm (mag wel, hoeft niet)
peper en zout
Snij de venkel, ui en aardappel in dunne plakjes op de mandoline. Knoflook en chorizo snij je met een mes in dunne plakjes.
Vet een ovenschaal goed in en maak laagjes alsvolgt:
aardappel – ui – venkel
knoflook en chorizo
aardappel – ui – venkel en nog een keer knoflook en chorizo en vervolgens eindigen met aardappel.
Dus vanwege het aantal laagjes deel je de ui, venkel, chorizo en knoflook in twee en de aardappel in drie.
Tussen de laagjes doe je steeds wat peper en zout en eventueel wat verse tijm.
Giet de room erbij tot de bovenste laag aardappel net niet onderstaat.
Als laatste gaat er wat parmezaanse kaas overheen.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet in een oven van 200 graden.
Na 45 minuten mag de folie eraf en zet je de schotel nog zo’n 15 minuten terug tot hij lekker bubbelt en bruin is.
Het formaat van de ovenschaal kies je zodanig dat de laagjes zo ongeveer de bodem bedekken en vooral niet teveel overlappen.
Mocht er iets overblijven dan kan ik je uit ervaring vertellen dat het de volgende dag een prima hapje bij de lunch is.