Gratin Dauphinois is een blijvertje. Een klassieker zogezegd. Het komt regelmatig op tafel en wat heb je nog meer nodig dan zo’n schotel? Een mooie sla met een fijne dressing en verder hoeft er van mij niks bij. Ja, glaasje rood natuurlijk. Voor 3 of 4 personen schil je een kilo aardappelen en snij die in hele dunne plakjes. Eventueel met de kaasschaaf maar zo’n handige schaaf waarbij je je vingers niet kunt snijden is ideaal. Was de plakjes goed in koud water zodat alle zetmeel eraf is. Doe ze in een schone (ja, logisch zeg) theedoek en dep ze droog. Snipper een teentje knoflook en strooi dat op de bodem van een beboterde ovenschaal. Laagje aardappel erop, wat peper en zout en ga zo door tot de aardappelen op zijn. Overgieten met een halve liter slagroom en wel zodanig dat de aardappelen bijna helemaal bedekt zijn. Het bovenste laagje moet “bloot” blijven. Na 45 minuten in de oven op 175 graden (langer mag als je een knapperige korst wilt) heb je een bord vol met heerlijkheid. Het is en blijft een topper.
Heerlijk weer zeg, Maaruh, als die schijfjes nou iets dikker uitvallen en dan kan ik mij mij kenende goed voorstellen. is de schotel dan mislukt of moet je alleen wat meer bijten ?
Dan laat je het gewoon een kwartiertje langer in de oven staan (pas op dat het niet te bruin wordt). Maar gaar worden ze dan in ieder geval.
hoi!
Wat heb ik verkeerd gedaan als de aardappeltjes wel gaar worden, de bovenkant er zo mooi uit ziet als op jouw plaatje, maar onder de toplaag de slagroom nog vloeibaar is?
Hoi Marian.
Er staat een zin in de log waar je misschien net iets te snel overheen gelezen hebt?
Deze:
Was de plakjes goed in koud water zodat alle zetmeel eraf is. Doe ze in een schone (ja, logisch zeg) theedoek en dep ze droog.
Dat is erg belangrijk. Heel goed spoelen die plakjes en heel goed drogen. Dan nemen de aardappelen meer vocht op.
Lukt dat nog niet dan kun je altijd de slagroom ietsje inkoken voor je het gaat gebruiken. Maar ik denk dat het iets met het wassen en drogen te maken heeft.
Ik vroeg me al een tijd af hoe je gratin Dauphinois maken moest, mijn tante maakte het altijd, Alleen ik vind slagroom niet heel erg lekker, het gerecht op zich wel, maar kan er iets in de slagroom worden gegooid waardoor de smaak van de slagroom niet al te veel overheerst>??
Hallo zeg. Ik volg kookles (België)en het gaat zo; boter insmeren in de kom en dan de aardappelen( fijn gesneden, 3 mm) schikken..Laagje geplette en gesneden look erover samen met gemalen gruyèrekaas, nieuwe laag en terug look en gruyèrekaas.
Ondertussen kook je de room ( tot tegen kookpunt) en giet die met peper en zout over de aardappelen, bovenkant blijft onbedekt. 1uur in oven 180 °
Smakelijk.
muskaatnoot kan er ook bij.
@ Luc. Er zijn vele wege die naar Rome leiden en er zullen veel manieren zijn om gerechten te maken. Ieder z’n manier en z’n smaak Luc.
Hoi,
kaas toevoegen is een zwaktebod, een goede gratin behoeft geen kaas. Droopdekken van de schijfjes is prima, maar was ze niet!! Je hebt de zetmeel nodig om de schotel minder nat te maken. Als het goed is nemen de aardappelschijfjes vocht op en is wat over blijft van de room een lobbig geheel, dat er een ietwat kazige smaak aangeeft.
Verder wat betreft de smaak: gebruik deels melk, deels room: begin met melk, met wat nootmuskaat, peper en zout en gekneusde knoflook. Voeg de room pas na een half uur toe, en nog wat botershaafsel voor een mooie bovenkant. Zet de oven niet te hoog (160 graden) en laat het gerust, desnoods afgedekt, anderhalf uur in de oven.
Jammer dat je nooit in een Franse familie bent geweest in de Dauphinee want dan zou je weten dat dit recept werkelijk niet klopt. het kan wel smakelijk zijn maar het is geen gratin Dauphinois. Het oorspronkelijke recept bevat naast de hardkokende aardappelen,Emmentaler en Gruyere kaas , melk en geen room, wel boter, knoflook peper zout en een beetje nootmuskaat. In Frankrijk is het gerecht altijd wat smeuïg en nattig en zeker niet taartachtig. Maar goed waar gaat het over, als jou recept lekker is is dat oke maar noem het dan geen Gratin Dauphinois. groetjes en veel kookplezier!
@Lilly. Wij kennen elkaar niet dus dat kun je niet weten.
Er bestaat niets zoiets als het “werkelijke” recept. Er bestaat alleen zoiets als lekker of niet lekker. Een naam zegt iets over het gerecht maar niet alles.
Roomijs bestaat ook in 100 soorten en toch heet het allemaal roomijs.
Inderdaad lekker of niet lekker dat is belangrijk. Maar Jouw recept heeft toch echt een andere naam. Je roomijs vergelijking is leuk bedacht maar rammelt.
Ik neem direkt aan dat je goed kunt koken, ik viel over de naam dat is alles.
Beetje flauw wellicht maar wat mij beteft werkt het verwarring in de hand.
Veel kookpezier verder, dat delen we dan weer wel doei.
@Lilly. Johannes van Damme is het niet met je eens. Hij schrijft dat er geen kaas gebruikt word (De Dikke van Damme). Hij wordt een beetje beschouwd als een autoriteit op het gebied van het culinaire en weet meestal waar hij het over heeft aangezien hij de zaak aardig onderzoekt met meerdere bronnen.
Hij voegt wel indien mogelijk een meiraapje toe en hij neemt bloemige aardappelen.
@Culinette. Het is inderdaad een heerlijk gerecht. We gaan weer aan de slag.
@Arjen Ik meen dat Escoffier zo’n beetje DE autoriteit is en die voegt wel degelijk Gruyere alsmede ei toe.Meiraap lijkt me niet echt authentiek(wel lekker).
Ik maak hem zonder kaas, melk en eieren wel met slagroom. lekkere roomboter is ook belangrijk.
Ik twijfel wel over knoflook, wel of niet? Kan het gerecht iets zoeter maken, maar kan ook de pure smaak van goede aardappelen wegnemen…
En absoluut niet de aardappelschijfjes wassen inderdaad…
Je kunt er alle kanten mee op zolang je het maar niet het enige echte recept voor….noemt!Wat volgens mij toch echt helemaal fout is dat is het spoelen van de aardappel…dat lijkt me koooktechnisch nou net helemaal fout. Elk plakje moet met het roommengsel bedekt zijn en dan maakt het zetmeel de mooie saus…zoals bij een roux ook bvb?
Het zou niet goed zijn om de aardappelplakjes te spoelen als je ze daarna nat laat. Maar je moet ze juist heel droog deppen. Dan blijft de room er goed aanhangen. De saus wordt ook zo heel erg mooi.
ja, maar ik lees dat alle plakjes eerst gewassen moeten worden om het zetmeel eraf te halen??? en dat bedoel ik nu net: dat zetmeel is nodig om de saus te binden. Dus echt niet afwassen, gewoon snijden, droopdeppen, een voor een door het roommengsel halen en netjes dakpansgewijs in de schaal leggen, rest van het vocht erover en klaar: bakken maar!
Kan het ook gemaakt worden met voorgekookte aardappelschijfjes uit een zakje van de supermarkt?
Of neemt de aardappel dan te weinig vocht op ?
@Bert. Gewoon doen. Gaat vast goed.
Bedankt, Morgen ga ik het proberen.
Overigens. Met google vertalen kan je heel veel recepten vinden en er blijken heel erg veel aardappel gratin recepten te zijn die in de basis hetzelfde zijn.
Het schijnt per streek te verschillen of er kaas, eieren en/of spekblokjes in mogen.
Ik begin met deze basis en daarna gaan we alle varianten proberen 🙂