Maar wij koken deze rijst ook in de rijstkoker en scheppen het dan direct op de borden. Deze rijst vind ik zo heerlijk dat ik het bij alles wat een beetje oosters is maak. Liefst bij de Kip met limoen, kokos en curry.
Je hebt o.a. pandanblad nodig. Te koop bij vrijwel iedere Toko en heel goed te bewaren in de vriezer. Geen pandanblad in jouw omgeving? Gebruik dan pandanrijst. Ik geef je hoeveelheid die wij maken voor twee personen. Fruit een sjalotje of een klein uitje in wat olie in de pan waarin je ook de rijst gaat koken of apart als je het daarna in de rijstkoker doet.
Bij de ui gaat 200 gram basmatirijst of jasmijnrijst. Een klein mespuntje koenjit (geelwortelpoeder), een stuk pandanblad, 2 kaffir limoenblaadjes (Djeroek poeroet), een schijfje laos en een halve theelepel zout. Water erbij (altijd 2 x zoveel als de rijst) en even roeren. Zet de rijstkoker aan of kook de rijst 20/25 minuten op een heel klein pitje.
En als tegelijk ook die kip staat te sudderen dan gaat het vervolgens heerlijk ruiken in huis. Op naar de winkel om pandanblad, laos en limoenblaadjes te kopen. Blijft allemaal lang goed in de vriezer en je maakt deze rijst vast vaker.
Wat is hier feest aan?
@YvY. De naam.
Ziet er leuk uit 🙂
ik geloof je meteen. en ik heb pandang rijst in huis.
karin
Ziet er zeker feestelijk en fraai uit. De rijstkoker van een vriend staat hier sinds enige tijd vast geparkeerd, ideaal apparaat! Hoe maak je bananenbladeren gebruiksklaar? (Ik dacht -net als koolbladeren- even blancheren?)
@Yvon. Het is zeker feestelijk. Bananenblad hou je net boven een gasvlam totdat het aan de bovenkant een beetje gaat glimmen. Langzaam en voorzichtig het hele blad zo langs het vuur halen. Dan breken de nerven en kun je het makkelijk vouwen zonder dat het kapot gaat. Het zal ook wel gaan met een kaarsvlam denk ik.
Bananenblad kun je in de vriezer bewaren.
Deze rijst moet wel feestelijk zijn als er kaffir limoenblaadjes in zitten. Die (de verse diepgevroren) maken van alles een feest! Wij gebruiken ze ook bij witte bonen, die smaken dan opeens onvoorstelbaar lekker.
Mooie presentatie,groetjes uit belgie
Dank Culinette, neem ze volgende mee bij de Oriëntal. Om te beginnen met dit recept 🙂
Dat ziet er leuk uit! Misschien dat ik dit ga maken met Moederdag. Heb alvast de limoenblaadjes en pandanblad (beiden diepvries) ingeslagen, just in case. Ben helemaal blij met m’n toko in Rotterdam; http://tokohoiyunrotterdam.wordpress.com/2011/07/14/djeroek-poeroet-kaffir-limoenblaadjes/