Er zijn mensen die wortel in de erwtensoep doen. Ik zie ook een grote winterwortel in het “ik-kan-zelf-niet-nadenken” pakket van de supermarkt. Zeker voor de kleur ofzo. Het is wat met erwtensoep hoor. Ik ken een lunchroom waar ze erwtensoep serveren (met roggebrood en katenspek) voor een bedrag van € 5,95 per kom en als de soep op is loopt de eigenaar even naar de overkant alwaar hij weer wat blikken (€ 0,99 per liter) koopt bij de geel/blauwe supermarkt. “Vinden de mensen lekker” zegt hij.
Geen idee hoeveel erwtensoeprecepten er op internet staan maar er kan er vast nog wel eentje bij. En ja, het kan vast ook anders. Maar lekker is mijn erwtensoep zeker ook. Erwtensoep (hoeveel keer kun je erwten zeggen in een logje?) wordt gemaakt van spliterwten.
Er zijn erwtensoeprecepten waar mensen hele stukken spek en vlees in de erwtensoep meekoken en pas later eruit halen en fijnsnijden. Ik doe dat soms ook maar nu even niet. Dit is namelijk de makkelijke variant.
Zet een grote pan op het vuur met 2 liter water, 500 gram spliterwten, 500 gram schouderkarbonade in stukjes en alle stukjes been eruit en 300 gram gerookte spekblokjes. Zet de pan met inhoud niet alleen op het vuur maar steek ook het vuur aan.
Kook alles onder zeer regelmatig roeren in 2 uur gaar. Dan doe je er 2 in ringen gesneden preien bij en een halve knolselderij in blokjes en een flinke hand fijngehakt selderijgroen en kookt de hele zooi nog een uurtje en we blijven regelmatig roeren want spliterwten willen graag aan de bodem van de pan vastplakken.
Variant: vervang de schouderkarbonade door 500 gram varkenskrabbetjes. TEL DE KRABBETJES want je moet ook al die botjes er straks weer uitvissen en het vlees eraf snijden en terugdoen in de soep en dan is het fijn als je ze allemaal teruggevonden hebt.
En zo kun je ook een stuk gerookt spek nemen en dat later pas fijnsnijden.
Kan allemaal. Mag je helemaal zelf bepalen. Het is jouw soep.
Ja zo hoort het, zo maakte mijn vader het vroeger ook altijd 🙂
Hoi Culinette, wat dapper dat je spliterwten samen opzet met het vlees. Ik durf dat namelijk niet. Mijn ervaring is dat je op tijd vuil moet afschuimen: van de erwten en het vlees.
Ik ben daar regelmatig te laat mee: de soep wordt dan ook troebel. Daarom zet ik mijn schouderkarbonaadjes apart op in een pan water met veel zout. Als het vlees veel schuim afgeeft, spoel ik het in een vergiet af. Daarna breng ik de karbonaadjes langzaam op temperatur door ze in de soep. erwtensoep, te doen. Zijn ze helemaal gaar dan haal ik ze uit de soep, dan snij ik ze in stukjes en doe dan de stukjes door de door de soep.
Daarna doe ik heel veel groente in de soep.
Maar Kitty. Als je groentesoep maakt dan doe je daar toch ook het soepvlees en de balletjes direct in? Kijk, als ik bouillon maak is het wat anders want dan is de hoeveelheid vlees en bot veel groter. Alhoewel er een prima manier is om heldere bouillon te maken maar daarover schrijf ik nog weleens. Nee hoor, ik doe het gelijk in de soep.