Coleslaw van La Belle au Bois met variaties. Nu vraag je je af: Wie is La Belle au Bois? Vertel ik je. La Belle au Bois is een hobbykok die ik bewonder. Ondanks het feit dat ze een druk gezin, een veeleisende baan en dus een druk leven heeft weet ze toch regelmatig een zeer smakelijke, kleurrijke en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Overigens laat ze zelf met ijzeren discipline de gerechten met wat meer kilocalorieën staan omdat ze zo af en toe wat vakantiekilo’s kwijt wil. En dan serveert ze al die lekkere salades ook nog op erg mooie schalen en borden. Jaloersmakend allemaal. Ze heeft en wil zelf geen foodblog (er zijn er al genoeg en geen tijd) dus ik was zo slim haar om foto’s en recepten te vragen om die hier op Culinette te plaatsen.
We gaan op Culinette een saladezomer tegemoet. Veel salades. Ook andere dingen tussendoor maar bereid je voor op veel salades. Niet altijd krijg je hoeveelheden want bij een salade is dat heel persoonlijk en bovendien luistert het niet zo nauw. En zo beginnen we dus met de Coleslaw van La Belle au Bois met variaties. Ik wilde jullie ook niet de smakelijke foto’s onthouden dus eentje staat hierboven en de rest hieronder. Klik op een foto als je de salade in het groot wilt zien.
Basis:
150 gram geraspte witte of rode kool (bio) bijvoorbeeld bij Hoogvliet of zelf gesneden. 50 -100 gram geraspte wortel. Een fijngesneden stengel bleekselderij en als je de wortel weglaat mogen dat er twee zijn. Een fijngesneden lente-uitje.
Neem je rode kool dan combineert dat ook goed met geraspte rauwe bietjes in plaats van wortel.
Dressing:
La Belle au Bois maakt altijd een karnemelkdressing (van de Huffington Post*) en gebruikt Griekse yoghurt in plaats van sour cream. Als je een dressing maakt voor meerdere dagen/salades doe er dan geen knoflook in want dat gaat hinderlijk overheersen.
Ik vertaalde uit de losse pols het recept voor de dressing:
150 ml karnemelk met 2-3 eetlepels Griekse yoghurt, 1-2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel verse kruiden (dragon, dille, peterselie, bieslook etc), 1 teen knoflook, 1/2 theelepel scherpe mosterd, klein scheutje azijn en/of een paar druppels tabasco.
De variaties:
– Gewelde rozijnen, gedroogde munt, fijngesneden rode peper en peterselie (vooral lekker met de rode kool)
– Plakjes radijs, dille en een flinke snuf pul biber (chilivlokken)
– Kerriepoeder, Japanse sojasaus, wat suiker of gembersiroop en sesamzaadjes (en koriander voor de liefhebber)
– Ciderazijn, extra mayonaise, veel zwarte peper en nigellazaadjes (lekker met wortel-coleslaw)
– Meer wortel en minder geraspte kool, honing, geroosterd karwijzaad, verse groene peper in ringetjes en wat gemalen komijn. Of zonder komijn/karwij en met geplette venkel- en mosterdzaadjes
– Geen wortel maar flink wat fijngesneden rucola, halve kerstomaatjes, geroosterde pijnboompitten en garneren met basilicum
Klik op de foto’s om de salades in het groot te zien.
Lieve Culinette, ik ben zeer vereerd met deze blog. Maar echt! Wat brengt Twitter (want zo kennen wij elkaar) toch mooie dingen! Je schrijft ook nog zulke leuke en lieve dingen over mijn gekeukenprinses … . Dank je wel en op de coleslaw en het leven x Bell van @LLabelleaubois
heerrrlijk. En die variaties, helemaal lekker voor de zomer. Die zullen binnenkort op tafel staan.
Dankjewel Culinette en Belle au Bois