Soms kom ik een recept tegen en dat moet ik echt met jullie delen. Deze keer was het de Chocolate Chip Cookie Dough Cheesecake van Mels Kitchen Café.
Mel heeft meer erg leuke recepten op haar website staan maar deze vond ik toch wel heel bijzonder. Ik stuurde de link rond op twitter en daar waren de reacties ook enthousiast. Dus ik dacht, laat ik die cups en ounches eens omrekenen en jullie het omgerekende recept voorschotelen.
De link naar het originele recept staat onderaan. Maak de cheesecake een dag van te voren. Chocolade chips zijn gewoon van die kleine bolletjes chocola die je in vrijwel iedere supermarkt kunt kopen. Of bij een goed gesorteerde chocolade c.q. bonbonwinkel natuurlijk.
Voor de bodem:
4 eetlepels gesmolten roomboter
250 gram koekkruimels gemaakt van b.v. chocoladekoekjes. (Tip van mij: ook bastognekoeken zijn hier lekker.)
Voor de vulling:
250 gram roomkaas op kamertemperatuur
200 gram suiker
4 grote eieren
1 theelepel patentbloem
1 theelepel vanille
250 ml zure room
Als je geen vers vanillestokje wilt uitschrapen, vervang dan een deel van de suiker door vanillesuiker.
Voor het koekjesdeeg:
100 gram zachte roomboter
100 gram suiker
100 gram licht bruine suiker (ik zou hier lichtbruine rietsuiker gebruiken)
2 eetlepels water of melk
2 theelepels vanille extract (zie tip vanillesuiker)
100 gram patentbloem
klein mespuntje zout
175 gram chocolade chips
En nog een keer 175 gram chocolade chips om apart in de vulling te mengen.
Voor de garnering:
250 ml room stevig geklopt met eventueel 1 eetlepel poedersuiker en wat chocolade chips.
We maken eerst het koekjesdeeg. Meng de boter en de twee suikers. Doe er het water (of de melk) bij en de vanille. Dan de bloem, het zout en de 175 gram chocolade chips.
Het deeg zal nogal zacht zijn. Rol er voorzichtig kleine balletjes van (formaat knikker of ietsje groter) en leg ze naast elkaar op een bord met bakpapier. Zet ze in de vriezer zodat ze wat kunnen opstijven terwijl je de rest van de cake maakt.
De bodem maken we door de koekkruimels te mengen met de gesmolten boter. Kan in de keukenmachine als je dat wilt. Een springvorm van 23/25 cm invetten. Druk het koekjeskruimelbotermengsel erin zodanig dat het ook halverwege aan de zijkanten omhoog komt.
Voor de vulling:
Met de elektrische mixer (op hoge snelheid) de roomkaas, suiker, eieren en bloem mengen tot het een mooi glad mengsel is. Daarna de vanille en zure room erbij en nog even goed doormengen. Niet al te hard meer kloppen nu anders krijg je straks scheuren in je cake vanwege teveel lucht.
De helft van de vulling gaat over de bodem. De andere helft van de vulling meng je voorzichtig met de balletjes koekjesdeeg en de overige 175 gram chocolate chips.
Ook dat gaat nu in de vorm. De bovenkant mooi glad strijken. Dat je hier en daar wat balletjes deeg ziet is niet erg.
Cake gaat een uur in de oven op 160 graden. Daarna de oven uit en een klein beetje de deur openzetten (houten lepel tussen de deur als je geen “rem” erop hebt). Na 30 minuten met de deur op een kier en de oven uit kan de cake afkoelen op een taartrek.
Daarna komt het allermoeilijkste. Laat de cake een nacht in de koelkast staan en garneer hem pas de volgende dag met de slagroom en een handje chocolade chips.
Hier het originele recept van Mels Kitchen Café Chocolate Chip Cookie Dough Cheesecake. Kunnen jullie controleren of de omrekening foutloos is.
Thank you Mel for letting me use the recipe and the photo!
Klinkt lekker! Deze ga ik eens maken. De ijsvariant vind ik altijd erg lekker. Was die van jou niet zo goed gelukt, dat je ook de foto overneemt? 😉
Ik heb hem nog helemaal niet gemaakt. Alleen het recept gevonden en omgerekend. Maar ik geloof niet dat ik een betere foto zou kunnen maken. Die alleen is al om te watertanden. 😉
Ik heb hem vandaag gemaakt maar vond de vulling erg dun! Zat tussen melk en yoghurt in… En hij werd bij mij veel bruiner aan de bovenkant dan de foto. Hij staat nu voor de nacht in de koelkast dus even afwachten hoe het echt uitvalt. Had je hem ondertussen zelf gemaakt? Ben benieuwd naar je ervaring! Of die van anderen ;-).
Groetjes Danielle
Hij is inmiddels al enkele malen gemaakt. Ook door anderen. Foto’s verschenen op Facebook en het zag er allemaal geweldig uit. Geen problemen. Dus ergens is er dan toch iets misgegaan.
Misschien is hij vandaag wat steviger?
Ook mijn vulling was erg dun en de bovenkant werd ook iets bruiner dan op de foto. De smaak werd er gelukkig niet minder om. Iemand een idee hoe de vulling steviger kan worden?
Mijne is volledig verbrand… 😮 Nu een supermarkt taart halen voor de verjaardag van m’n vriend.. Vreemd wel, heb me gewoon 1 uur op 160 graden in de oven gehad.