Gastblog
Vandaag staan er geen broccoliroosjes, maar broccolikiemen op het menu! Nou ja, op de to do lijst dan. Je kan broccolikiemen in allerlei gerechten verwerken, maar eerst moet je ze wel in huis hebben. Daarom lees je hier alles over broccolikiemen kweken. Het is best makkelijk.
Dit betekenen broccolikiemen voor je gezondheid
Broccolikiemen kweken doen we niet alleen voor de lol, maar ook voor de gezondheid. Wat voor voordelen hebben deze kiemen te bieden? Dat begint allemaal bij een stofje dat sulforafaan heet, en toevallig zitten broccolikiemen daar boordevol van.
Wetenschappers waren ook erg benieuwd naar de gezondheidseffecten van sulforafaan en hebben daar allerlei onderzoeken naar de gedaan. Daaruit blijkt dat het geliefde stofje in broccolikiemen het volgende voor je gezondheid kan betekenen:
- Helpt ontstekingen in het lichaam tegengaan
- Stimuleert het ontgiften van cellen
- Werkt mee aan bloeddruk verlagen
- Helpt ook om het cholesterol te verlagen
- Beschermt de huid tegen schadelijke UV-stralingen van de zon
- Ondersteunt je lever
- Helpt je hele immuunsysteem
Waarom eigenlijk broccolikiemen?
Sulforafaan is dus best goed voor je, maar waarom niet gewoon een broccoli in de winkel kopen? Dat klinkt een stuk makkelijker en bovendien is broccoli erg gezond. Dat zit zo: een volwassen broccoli is de sulforafaan een beetje ontgroeid, als je het zo mag noemen. Broccolikiemen bevatten een veel hogere concentratie sulforafaan; tot wel 100 keer meer!
Dat verschil alleen is de kiemen kweken wel waard, maar daar komt ook nog eens bij dat sulforafaan verloren gaat als je het kookt. Met de beste blender maak je een gezonde, rauwe broccoli smoothie, maar het is ook weer een leuke culinaire uitdaging om iets nieuws in de keuken te gebruiken, toch?
Als je goed zoekt slaag je er waarschijnlijk in om broccolikiemen in de winkel te vinden, maar ze komen niet erg veel voor. Omdat het een wat meer exclusief versproduct is, betaal je er dan ook een relatief hoge prijs voor. Kweken bespaart je dus een zoektocht en een zakcentje. En eerlijk is eerlijk, een stekje kiemen staat ook nog eens leuk in huis.
Heb je niet echt groene vingers? Geen zorgen, je hoeft geen extreem gevorderde tuinierder of kweker te zijn om zelf broccolikiemen te kweken. Intensieve verzorging en ingewikkelde technieken zijn hier niet van toepassing. Broccolikiemen zijn juist misschien wel een van de meest geschikte plantjes voor beginners. Lees maar hoe simpel het kan zijn!
Dit heb je nodig om broccolikiemen te kweken
Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Die broccolikiemen kweken zichzelf niet. Zie het als een leuk knutselwerkje, maar dan voor in de keuken. Om broccolikiemen te kweken heb je de producten uit dit lijstje nodig:
- Broccolizaad
- Wide mouth mason jars
- Een schaal
- Ontkiem deksels die op de potten passen
- Zo schoon mogelijk water
- Broccolizaad
vind je makkelijk in verschillende (online) winkels. Wide mouth mason jars zijn potten met een brede opening. Je zou in theorie ook lege jampotten of iets vergelijkbaars kunnen gebruiken, maar dan is het lastiger om passende ontkiem deksels te vinden. Een schaal heb je vast wel liggen en gebruik je voor de eerste ontkiem fase.
De ontkiem deksels geven de kiemen adem- en groeiruimte, in tegenstelling tot gewone deksels, die een pot lucht- en waterdicht afsluiten. Geef je kiemen dus een beetje lucht! Je vindt ontkiem deksels online in verschillende webshops. Extra tip: zoek ook eens op de Engelse term “sprouting lid”.
Over dat schone water: kraanwater is in principe schoon genoeg, maar als je toevallig fleswater of gezuiverd water hebt is dat net een stukje beter voor de kiemen.
Broccolikiemen kweken in 6 simpele stappen
Heb je alle benodigdheden verzameld? Dan kan het kweken beginnen! Je volgt simpelweg dit stappenplan.
- Doe 2 eetlepels broccolizaad de schaal en bedek dit in een royale laag water.
- Zet de schaal weg in een warme, donkere plek voor 8-12 uur, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo geef je de zaadjes de gelegenheid om uit te komen. Drijvende zaadjes die niet uitkomen haal je makkelijk weg met een lepel.
- Giet na de 8-12 uur het water af en spoel de zaden af met vers water. (Voeg geen nieuwe laag water toe.)
- Bewaar vanaf nu zaden in de de mason jar met een laag water en het deksel ondersteboven, nog steeds op een donkere, warme plek. Zet de potten bijvoorbeeld in de schaal om het overgebleven vocht op te vangen.
Naar aanleiding van een vraag (zie reacties) hier het antwoord van de auteur van deze gastblog:
Klopt, de lezer heeft gelijk. Bij punt 4 moet er nog iets worden toegevoegd. Als de mason jar ondersteboven wordt gezet, dan is het inderdaad de bedoeling dat het overtollige water/vocht kan ontsnappen. Dat moet natuurlijk niet op de grond gaan lekken of op je keukenblad. Oplossing daarvoor is om een schaal te gebruiken waar dat vocht dan naar beneden druppelt.
Dat ziet er zo uit:
- Spoel de zaadjes 2-3 keer per dag af met vers water en herhaal elke keer de vorige stap. Blijf dit doen tot de zaadjes uitkomen en de kiemen iets langer dan 2 centimeter zijn. Vanaf deze lengte kunnen de zaadjes een klein beetje licht verdragen.
- Na ongeveer een week zie je donkere, groene blaadjes aan de kiemen groeien. Ze zijn nu bijna klaar voor consumptie!
Laat de kiemen na de laatste spoelbeurt nog ongeveer 12 uur staan, zodat al het vocht afgevoerd is. Doe de kiemen nu in een pot met een normaal deksel, een afsluitbaar bakje of een andere waterdichte verpakking. Bewaar ze maximaal een paar weken in de koelkast. Verwerk de broccolikiemen in een lekker gerecht en eet smakelijk!
Hi Culinette,
Ik wil heel graag Brocollikiemen groeien. Heb ook een speciale pot daarvoor met zo’n deksel.
Nu heb ik jouw uitleg gelezen, maar blijf steken op punt 4. Zodra ik de pot met deksel ondersteboven zet dan zal het water eruit lopen, correct? Maar jij geeft aan ‘mason jar met een laag water en het deksel ondersteboven’. Dit rijmt niet helemaal goed in mijn hoofd.
Kan je het nogmaals en anders toelichten?
Alvast bedankt!
Hoi Bianca,
Het rijmt inderdaad niet met punt 3. Ik heb je vraag doorgestuurd naar degene die het artikel aangeleverd heeft en zal het je melden als ik antwoord heb.
Hoi Bianca. De blog is aangevuld met meer informatie naar aanleiding van je vraag. Veel succes!
Hai Culinette, dank voor he artikel. Ik heb een vraagje: waarom is het nodig om de broccolikiemen zo vaak af te spoelen? Grt, Renee
Hoi! Goeie vraag. Water zelf kan niet bederven maar op het moment dat het in aanraking komt met ander organisch materiaal dan kan het hard gaan. Dus vandaar het spoelen. Leuk experiment is deze: neem een kom water en doe daar 2 of 3 kattenbrokjes in. Als je zelf geen kat hebt weet je misschien wel iemand. En dan na 24 uur eens ruiken. Verschrikkelijk! Denk ook aan sommige delen in de dierentuin waar b.v. de krokodillen huizen. Of de nijlpaarden. Die lucht. Dat wil je niet in je kiemen.