Wat een avontuur. Je moet het toch maar aandurven om de hele boel de boel te laten en te vertrekken naar het oerwoud in Mexico om daar een restaurant in de openlucht te beginnen. En er dan ook nog een geweldig succes van maken. Je leest er alles over in de recensie van De keuken van Hartwood op kookboekennieuws.
Het is geen boek met simpele recepten want Eric Werner & Mya Henry kunnen koken. En als ik zeg koken dan bedoel ik koken. Het zijn geen gerechten die je op een doordeweekse dag snel even op tafel zet. Een ook zul je niet altijd alle ingrediënten bij de supermarkt om de hoek kunnen kopen. Maar als je de moeite neemt om een recept uit dit boek te maken dan heb je ook wat. Dan zet je ook wel iets op tafel.
Hieronder de bananen-pudding uit Yacatán zoals die in het boek staat. Het zal duidelijk zijn dat wij hier niet onze eigen vanillestokjes drogen in de zon. Zorg er wel voor dat je de beste vanillestokjes koopt die er zijn. En vind je het toch iets teveel werk dan maak je alleen de bananen en serveert die met een bol ijs en wat honing.
Bananen-pudding uit yucatán
Onze kijk op bananenpudding. Deze wordt gemaakt met overrijpe plátanos machos, grote zoete bananen die rijpen tot de schil bijna zwart is en het vruchtvlees wat gefermenteerd smaakt. (Vind je geen rijpe bakbananen, neem dan heel rijpe gewone bananen.) De pudding heeft een uitgesproken vanillesmaak en dat is bewust; vanille komt van oorsprong uit Mexico waar het aan de westkust werd gekweekt en van daar door de Azteken naar andere gebieden is gebracht. De vanillestokjes drogen in de zon tot ze donker en zoet zijn. Iets om over na te denken als je het woord ‘vanille’ weer eens gebruikt om een vlak en smakeloos product te beschrijven.
voor 8 personen
3 grote zeer rijpe (bak)bananen (ongepeld)
5 grote eieren
110 g suiker
35 g maizena (als je arrowrootpoeder kunt krijgen, nog beter)
¼ theel. zout
1 liter volle melk
2 grote vanillestokjes
2 eetl. boter
125 ml zure room
3 eetl. donkere honing plus extra om te besprenkelen
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed een bakplaat met opstaande randen met aluminiumfolie.
Leg de bananen op de bakplaat en zet ze 40 tot 45 minuten in de oven tot ze zwart zijn en aan de uiteinden beginnen te karamelliseren (ze gaan ook binnenin karamelliseren). Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en pel ze.
Klop de eieren, de suiker, de maizena en het zout in een middelgrote schaal door elkaar.
Giet de melk in een middelgrote pan op halfhoog vuur. Snijd de vanillestokjes in tweeën, schraap het merg in de melk en voeg de stokjes toe. Breng de melk zacht aan de kook, maar pas op dat hij niet aanbrandt. Neem de melk als hij warm is van het vuur en haal de vanillestokjes eruit, schraap eventueel resterend merg eruit voor je ze weggooit. Klop circa een kwart van het warme melkmengsel door het eimengsel, klop dan de rest van de melk erdoor. Maak de pan snel schoon en schep het eimengsel er weer in. Zet een grote schaal in een ijsbad.
Zet de pan op halfhoog vuur en klop 4 minuten lang constant tot de pudding dik is. Klop de boter en dan een van de bananen in grote brokken erdoor tot een gladde pudding (hij zal iets grof zijn vanwege de banaan, maar dat is geen probleem). Schep de pudding in de schaal in het ijsbad en laat hem onder voorzichtig roeren afkoelen. Bedek op het oppervlak dan direct met plasticfolie, zodat er geen vel op komt. Zet de pudding in de koelkast en laat hem in circa 2 uur volledig afkoelen.
Snijd de overige 2 geroosterde bananen grof, maar houd een paar stukjes achter. Klop de pudding voorzichtig op om hem wat losser te maken, spatel er dan de zure room, honing en bananen door.
Schep de pudding in kommen, sprenkel er wat honing over en garneer de kommen met de achtergehouden stukjes geroosterde banaan.