Enig idee waarom mensen kant-en-klare andijviestamppot kopen? Gemak zal een reden zijn maar ik denk dat er nog een reden is. Onzekerheid over de te gebruiken hoeveelheden.
Daarom deze simpele doch zeer smakelijke andijviestamppot. Ik maak de stamppot zelden met rauwe andijvie. Want als je dat doet gaat er maar 200/250 gram andijvie in voor 2 personen en dat is weinig. Bovendien moet je veel meer melk en boter erin doen omdat het anders niet smeuïg wordt.
Voor 2 personen nemen we 500 gram vastkokende aardappelen in stukjes en koken die 20 minuten. Ondertussen (of vooraf) bak je spekblokjes knapperig. En je roerbakt 400 gram (ja, vooraf gesneden door de groenteboer mag) andijvie tot het geslonken is. Voordeel hiervan is ook dat de andijvie warm door de aardappelen gaat.
Stamp de afgegoten aardappelen en doe er een klont boter in en een scheut warme melk. Dan de andijvie in delen erdoor scheppen met een houten lepel. Zonder het eventuele vocht. Dat kun je er altijd nog doordoen als het nodig is. Lekker de spekjes erin en een paar eetlepels zure uitjes.
Een heerlijke stamppot. Lekker met een bal gehakt en een eetlepel mosterd door de jus.
Een variatie hierop die wij ook weleens maken is zonder spekjes en uitjes en in plaats daarvan een ons fijngesneden roquefort en een paar eetlepels kleingesneden augurkjes. Echt een aanrader want dat geeft weer een heel bijzondere smaak en is echt zalig.
Ik vind andijviestamppot met rauwe andijvie net wel heel lekker! Het is veel frisser van smaak en je proeft de andijvie sterker; wat wij lekkerder vinden. Maar smaken verschillen uiteraard :).
Waarom gebruik je eigenlijk vastkokende aardappels voor stamppot?
@SasKookt. Ik gebruik vastkokende aardappels omdat afkokers heel snel dunne prut worden als je even niet op de tijd let. Vastkokende laat ik gewoon 15 of 20 minuten koken en dan zijn ze probleemloos te stampen.
En ja, rauwe andijvie is ook heel erg lekker. Soms doe ik dat wel maar dan snij ik het zelf van een krop en dan snij ik het in flinterdunne reepjes.
alles wat stamppot heet kun je het beste zelf maken of ben ik nu te streng?
ik gooi zelfs spruiten door de stamppot.
lekker met kaas al het vegetarisch is of anders met spekjes
karin
Ik zie de logica niet helemaal in het stukje van ’te weinig groente’ als je rauwe andijvie gebruikt. Rauwe andijvie bevat meer vitamines dan gekookte. Dus maakt niet zoveel uit. En de combinatie van het knapperige met de puree is gewoon lekker, en voor mij het wezen van goede andijviestamppot.
Inderdaad – geen idee meer van de hoeveelheden en vandaar ben ik op deze site beland 😉
Zou je me geloven als ik zeg dat dit het enige recept voor andijviestamppot is, waarbij de andijvie eerst gekookt is? Uniek op het net!
Mijn moeder maakte het vroeger ook altijd zo, inderdaad omdat je dan veel meer groente binnen kreeg.. ik was zeer benieuwd hoe lang de andijvie moest koken (oude huishoudschool-kookboeken spreken over 3 kwartier! dat kán niet goed zijn….)
Bedankt dus! 🙂
@Linda. Die oude huishoudkookboeken zijn hilarisch! Worteltjes koken ze met gemak bijna een uur. Heel leuk om te lezen maar niet nadoen. 😉
Lekker hoor, dat wordt vanavond geserveerd.
Compromis? Ik giet de aardappelen altijd af in het vergiet met onderin de andijvie. Een deel slinkt door het kookwater en de warmte van de aardappelen, een deel niet. Aardappelen er weer af en pureren, daarna de warme andijvie nog even meewarmen.