Ingrediënten:
350 gram sperziebonen, vers of diepvries
een kleine ui
een plakje verse gember van ongeveer 1 cm dik **
een plakje verse laos van ongeveer 1 cm dik **
2 tenen knoflook
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel (vloeibare) goela djawa
1 theelepel sambal oelek
2 djeroek poeroet (limoenblad)
1 theelepel vissaus
200 ml kokosmelk (Fairtrade)
Deze sajoer boontjes smaken wel even heel anders dan wanneer je een kant en klare boemboe gebruikt. Dat ga je misschien wel nooit meer kopen als je dit eenmaal geproefd hebt.
Even wat de ** gember en laos betreft. Die rasp ik op een microplane. De knoflook ook trouwens. Als je plakjes in de vriezer hebt dan niet laten ontdooien want dan krijg je ze niet meer geraspt.
Je kunt de gember, laos en knoflook ook heel fijnsnijden. Ook prima.
Begin met de boontjes beetgaar te koken. Afgieten en even apart zetten.
We gaan verder met de ui te snipperen en die gaat de koekenpan in met een heel klein scheutje olie. Laat de ui zachtjes glazig worden. Dus het vuur niet te hoog en af en toe roeren. In die tussentijd rasp of snij je de gember, laos en knoflook. Die gaan bij de ui.
Even roerbakken en dan kunnen alle overige ingrediënten erbij. Behalve de boontjes. Die moeten nog even wachten.
De saus in de koekenpan laten we vijf minuten heel zachtjes prutten. Af en toe roeren. Het wordt dan een beetje dikker. Proef of het zout genoeg is. Zo niet, dan mag er nog een klein beetje vissaus bij.
Als laatste mogen de boontjes erdoor. Tot hier kun je alles vooraf klaarmaken. Je kunt de sajoer boontjes opwarmen op het moment dat de rijst en wat je er eventueel nog meer bij hebt ook klaar is.
Wij aten er witte rijst bij en babi ketjap van procureur uit de slowcooker. En natuurlijk hoort er atjar bij.