Van deze basissaus aubergine/tomaten/paprika kun je maar beter een (drie)dubbele hoeveelheid maken. Want de saus kun je voor meerdere recepten gebruiken (zie variaties) en een portie in de vriezer** is altijd fijn.
Eigenlijk is deze saus te simpel voor woorden en je moet het dan ook meer zien als een eetidee.
Deze hoeveelheid is voor een (pasta)schotel voor twee personen.
Let op! We koken de pasta in de saus en niet apart.
Ingrediënten
Olijfolie
Een ui in kleine stukjes
Een teen knoflook fijngesneden
Een paprika in reepjes
Een aubergine in blokjes
Een eetlepel tomatenpuree
Een blik tomatenblokjes
Gedroogde Italiaanse kruiden (of apart tijm, rozemarijn, sali en basilicum)
Witte wijn
Een bouillonblokje
Olie in de pan. Fruit de ui en doe er na vijf minuten de knoflook bij. Na nog eens vijf minuten de paprika. En ja hoor, na weer vijf minuten de aubergine. Dan even goed roerbakken en de tomatenpuree erbij. Blijven roeren en na een paar minuten de tomatenblokjes erin en de gedroogde kruiden. Doe maar in totaal vier theelepels. Of meer als je dat lekker vindt. Ik hou van veel.
Deze keer gaan we de pasta in de saus koken en hebben dus meer vocht nodig dan normaal. Daarom doen we er een flink glas witte wijn bij. Geen alcohol? Dan neem je water. Bouillonblokje verkruimelen en als dat is opgelost doe je er 120 gram macaroni of andere kleine pasta in. Roeren, deksel op de pan en laat maar zachtjes smoren. Af en toe roeren en kijken of er meer vocht bij moet. Is de macaroni gaar dan gaat het in de ovenschaal. Flink kaas erover. Je kunt het helemaal van tevoren klaarmaken.
Oven op 180 graden en 25 minuten erin. Groene sla erbij en smullen maar.
Variaties:
Een pot (gemende) bonen erdoor en je hebt ineens een stevige schotel waar je bijvoorbeeld wraps mee kunt vullen. Veel kaas erover en de oven in.
Laat de paprika weg en vul paprika’s met de saus. Kaas erover en … inderdaad
Laat de aubergine weg en … maak deze zin af.
Gehakt erdoor? Doe dat dan na de ui en knoflook en daarna pas de rest.
Natuurlijk kun je er blokjes ham of chorizo doorheen scheppen.
Meer groente? Dan zijn doperwten of champignons een goede keus.
Pittiger maken? Dan kies je voor sambal of een theelepel pimenton. Maar fijngesneden jalapeño uit een pot maakt er ook een vurige maaltijd van.
Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.
**Invriezen bij voorkeur in een ziplockzak en dan zo plat mogelijk. Doe de saus in de zak en als je die gesloten hebt even aan de bovenkant voor alle zekerheid een randje omklappen. Kan met een etiket dichtgeplakt worden. Zo loop je niet het risico dat de saus alsnog door een klein gaatje ontsnapt en in de vriezer loopt.
Zo plat ingevroren is de saus heel snel ontdooid.