Veel mensen noemen het koenjit of geelwortel. Ik zeg altijd kurkuma. Mag allemaal. Bij de toko, op de markt of goed gesorteerde supermarkt koop je verse kurkuma en die kun je in de grond stoppen en er een plant uit laten groeien. Net zoals je dat bij verse gember doet. Het is niet voor niets dikke familie van elkaar. Er wordt nog altijd rondgetoeterd dat kurkuma geneeskrachtige werking zou hebben maar dat is nog altijd niet bewezen en ronduit niet waar. Lees meer op wikipedia. Wat je er in de keuken mee kunt lees je op Aziatische ingrediënten.
We beperken ons nu even tot de plant. Ik kreeg begin 2021 een kleine kurkumaplant die in de loop van het jaar uitgroeide tot een prachtig groenbladerig geheel. Bloemen zijn er helaas niet gekomen maar wie weet volgende keer. In januari 2022 begon de plant geel te kleuren en dat ging razendsnel. Ik ben een tijd aan het zoeken geweest om uit te vinden wat er verkeerd is gegaan en de conclusie was: helemaal niks. Want aan het einde van de winter sterft een kurkumaplant af en dat is ook de bedoeling. Je moet hem echt laten staan tot de bladeren helemaal verdroogd zijn. Dan mag je de wortel uit de aarde halen en kijken of er een deel aan zit met een knobbel die alweer een beetje aan het uitlopen is. Zo ja, dan kun je die weer opnieuw in een grote pot in de grond stoppen. Je kunt ook proberen een stuk uit te laten lopen door het in lauw water te leggen. Wel steeds verversen. Na het poten komt er, als het warmer weer gaat worden, een nieuwe plant op. Die warmte kun je ook geven door hem wat dichter bij de verwarming te zetten of in een verwarmde kas. Hoe breder de pot, hoe meer de plant in de gelegenheid zal zijn wortel te vormen. Hoe beter de omstandigheden, hoe groter de kans dat je ook de schitterende bloemen zult zien. Maar het blad alleen is al de moeite waard.
De rest van de wortel die je geoogst hebt was je goed schoon en laat je een paar dagen drogen. Daarna kun je ze gebruiken om in gerechten te verwerken. Als je hem goed vers wilt houden dan begraaf je hem in zand. Gewoon schoon en droog zand en op een koele plaats zetten. Dat kun je ook doen met gember en laos. Invriezen kan natuurlijk ook. Je kunt de stukken vanuit de vriezer direct raspen. Schillen mag maar hoeft niet echt. Pas heel goed op als je kurkuma gaat gebruiken want alles kleurt geel en je krijgt het er nog maar moeilijk af. Ook het plastic van je keukenmachine zal verkleuren als je kurkuma in een boemboe gaat verwerken.
Een kurkumawortel planten en zelf opkweken doe je niet omdat het geld bespaart maar gewoon voor de lol. Eerder verschenen er blogs over het zelf opkweken van curry leafs (kerrieboompjes die niets met te maken hebben met de kerrie uit een potje) en ook over djeroek poeroet. Volgende keer gaan we het eens hebben over de kardemomplant.
Grappig dat je schrijft dat het geen geneeskrachtige werking heeft omdat het niet is bewezen. Met jouw woorden: het is ronduit niet waar. Waar baseer je dat op?
En Wikepedia als bron? Heb je een andere wetenschappelijke bron die het tegendeel bewijst, dat het GEEN geneeskrachtige werking heeft?
Ben benieuwd naar je antwoord.
Ja hoor die heb ik. Waar blijft jou link naar een artikel van een ECHTE wetenschapper die heeft aangetoond dat het wel werkt? Hier is mijn link. Niet de eerste de beste dit tijdschrift en deze auteur. https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/curcumine-kan-geen-geneesmiddel-zijn