We moeten meer groente. Veel mensen roepen dat ze de 250 gram per dag makkelijk halen. In werkelijkheid is dat helemaal niet zo. Die 250 gram per dag is een gemiddelde en als je de keren dat je het niet haalt (patat halen, pizza bezorgen, naar de chinees, in het ziekenhuis liggen) meerekent dan kom je gemiddeld heel vaak niet aan de 250 gram per dag. Zeker in het ziekenhuis niet. Maar goed, we doen ons best en deze wortel/aardappelgratin is een hele lekkere en makkelijk ook nog. We maken een schotel voor twee personen.
We nemen 400 gram (bij voorkeur kruimige) aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden. Daarbij 500 gram wortelen. Schil de wortelen en snij ook die in dunne plakjes.
Het is belangrijk om de wortelen eerst even 10/15 minuten te smoren in wat boter samen met een fijngesneden sjalotje en een paar tenen knoflook. Na een minuutje smoren doe je er een klein scheutje water bij en een theelepel zout. Even blijven roeren en opletten dat ze niet droog koken. De wortelen moeten een beetje zacht zijn voor ze in de ovenschotel gaan. Ondertussen zetten we de oven op 150 graden en vetten we een ovenschaal goed in.
Begin met een laagje aardappelschijfjes. Daaroverheen een laagje wortelen, wat peper en zout, een laagje kaas en wat dotjes boter. Dan nog zo’n laag aardappelen en wortelen, pezo en boter en de bovenste laag mag iets meer kaas hebben. Gebruik geraspte belegen kaas of bijvoorbeeld Emmenthaler. Als laatste gieten we 125 ml melk over de schotel. Oké, ik geef het toe. Wij hadden nog wat room staan dus het werd half melk/half room.
De ovenschotel gaat een uur de oven in. Daarna prik je er even in om te zien of de aardappelen gaar zijn. Om het laatste beetje vocht te laten verdampen en een bruin korstje te krijgen zet je daarna de oven op 180 graden. Nog een kwartier en de schotel bubbelt en heeft een mooie bruine bovenkant. Is de rest van de maaltijd nog niet klaar? Zet dan de oven weer terug op 150 graden en leg een velletje aluminiumfolie over de schaal. Zo kun je de schotel nog rustig even laten staan.
Heerlijk bij vis of gegrilde kip.
Variaties: Wil je wat meer pit dan meng je een eetlepel scherpe moster of een eetlepel mierikswortel (uit een potje) door de melk voor je die over de gratin giet.