Er zijn veel wegen die naar een fijne fles bramen- of andere vruchtenlikeur leiden.** Het is maar net wat je zelf het lekkerst vindt en dus is het een kwestie van uitproberen.
Een zachtere likeur krijg je door een deel water en een deel alcohol te gebruiken. Een sterkere likeur door alleen alcohol toe te voegen. Dat laatste heeft mijn voorkeur omdat je een sterke likeur altijd kunt verzachten als je het gaat drinken door het dan alsnog te mengen met water, ijs, witte wijn of prosecco. Bovendien loop je met het gebruik van water het risico dat het eindproduct te weinig alcohol bevat en daarom niet zo goed houdbaar zal zijn. Geen water dus.
Zo kreeg ik een flesje bramenlikeur gemaakt met wodka. Echt heel lekker maar ook dat is een keuze want je kunt net zo goed brandewijn, witte rum of graanjenever gebruiken. Brandewijn geeft een wat zachtere smaak dan wodka of graanjenever. Gebruik in ieder geval een drank met minimaal 35% alcohol.
Wat je nodig hebt is een grote pot waar je makkelijk vruchten in kunt doen. Een pot met schroefdeksel of een weckpot. Dat maakt niet uit. Uiteraard zorgen we voor brandschoon materiaal.
Neem 500 tot 750 gram bramen en was ze heel voorzichtig maar zorgvuldig. Je gebruikt alleen bramen die helemaal goed zijn en geen exemplaren die onrijp of juist overrijp zijn.
Doe de bramen in een pot en meng vervolgens 250 gram kristalsuiker met de alcohol die je gekozen hebt en roer tot de suiker is opgelost. De verhouding is 250 gram suiker op een halve liter alcohol. Voor de smaak kun je een stukje van een vanillestokje of een kaneelstokje bij de bramen doen. Giet hier de suiker/alcohol overheen en sluit de pot zorgvuldig want we gaan de pot nu even schudden en dan is het verdraaid onhandig als hij niet goed afgesloten is.
Nu zetten we de pot minstens 6 weken maar liever nog 3 maanden weg. In die tussentijd graag nog een paar keer schudden. Vervolgens gieten we het in een fijne zeef en vergeet vooral niet om daar iets onder te zetten waar je de likeur in opvangt. De likeur gieten we in (wederom brandschone) flessen en de vruchten eten we natuurlijk op. Lekker met pudding, ijs of over een plak cake. Ze zien er misschien niet meer zo geweldig uit want veel van de kleur is eruit getrokken maar de smaak is er niet minder om.
Je kunt rustig experimenteren met de verhoudingen. Er zijn mensen die maken likeur met een zelfde hoeveelheid vruchten en suiker zodat je een hele zoete likeur krijgt. Dus bijvoorbeeld 500 gram bramen, 500 gram suiker en 1 liter alcohol. Ook andere dranken kunnen een heel ander resultaat geven. Gin, grappa, eau de vie of zelfs whisky kun je allemaal proberen.
** In plaats van bramen kun je ook aardbeien, zwarte bessen, kersen, pruimen of ananas kiezen. Ook extra smaakmakers zijn fijn om uit te proberen. Nootmuskaat, gember, peper, munt, steranijs en kruidnagel bijvoorbeeld.
Als je niet zeker weet of een combinatie werkt dan is het uiteraard verstandig om eerst een kleine hoeveelheid te maken.
ik maakte een notenlikeur maar die was bitter. ik kreeg toen de raad om ipv gewone suiker eens kandijsuiker te proberen. nog niet kunnen uittesten omdat ze nog niet goed zijn om op te zetten
Bij ons zijn de bramen en frambozen likeuren. Een succesrenner… Wel is het veel werk om deze likeuren glashelder te krijgen… Wel heel erg lekker. Inmiddels hebben ook kersen; aarbeien; limoncello; noten; pruimen en pruimenpitten en droplikeur. Wat ook lekker is likeur van vruchtenthee te maken. Mensen puur genieten… grtjes Piet
Ik maak al jaren pruimenlikeur en meng dat met steranijs, kaneel, roze peper en kruidnagel.
Ik verwijder de pitten maar…… ik voeg er weer een aantal toe ( de helft) om een houtachtige smaak te krijgen.
Super smaak geeft dat.