Dit recept geef ik jullie zoals het tot mij is gekomen. Alhoewel je het niet zou zeggen aan de foto zitten er toch echt Argentijnse lendelappen onder de groente verstopt. En ik kan jullie uit ervaring vertellen dat dit recept zeer de moeite waard is.
Met dank aan PdB, ook voor de foto.
Gestoofde Entrecotes met Wintergarnituur (hoofdgerecht)
Werktijd: 20-30 min. Doorlooptijd: 2 uur
Ingrediënten: (4 personen)
Vlees:
– 4 Kalfsentrecotes of (liefst!): Argentijnse ‘Loins’ (Lendelappen)
Groenten:
– 1 Winterwortel + 2 grote uien
– 4 tomaten in blokjes
– 2 bleekselderijstangen
– 2 kleine of 1 grote venkels
Kruiden/Specerijen:
– 2 tl Verse (of gedroogde) Tijm
– 1 tl. Oregano
– 2 tl. Piment
– Enkele takjes grofgehakte Basilicum
– Blaadje Laurier
– Enkele teentjes Knoflook, gesnipperd
– Peper
– Zout
Extra’s:
– 2 dl. Kalfs- of Vleesfond
– 1 Ã 2 el. Bloem
– Olijfolie
– 2 glazen Witte Wijn
‘Gremolata’:
– Handje BladPeterselie (‘Platte’ peterselie)
– Rasp van een Citroen
– Gesnipperde Knoflook
Bereidingswijze:
Alle ingrediënten op kamertemperatuur brengen.
Was en snij de winterwortel in flinke reepjes en de uien in (stukken) ringen.
Was en snij de bleekselderij in stukjes. Haal van de venkel één buitenste schil en iets van de groene top en snij in grote blokjes/reepjes. (De groenten moeten een flinke maat houden om straks niet tot ‘pap’ te stoven, maar juist een flinke stevigte te houden)
Een grote (braad)pan of een wok opzetten met een flinke scheut olijfolie.
Het vlees deppen en de vetrand om de 5 cm. insnijden tegen het kromtrekken. Doe de bloem in een bord en haal de lappen er doorheen. De lappen stuk voor stuk in de hete olie aanbraden en apart leggen.
Giet zonodig wat olie bij en bak de groenten enkele minuten.
Temper de warmte; voeg de tomaatblokjes toe, alle kruiden (behalve de basilicum), en voeg de de fond toe. Rustig doorroeren. Als alles weer goed op temperatuur is: de lappen vlees toevoegen en dakpansgewijs onder de garnituur ‘begraven’. Minstens 1 uur laten stoven; de warmte moet zo zijn dat het geheel zachtjes pruttelt. Langer stoven mag gerust! De pan met het deksel schuin afdekken; indien de wok wordt gebruikt dan open laten. In beide gevallen: zonodig halverwege de stooftijd nog wat fond toevoegen.
Terwijl dit gaart en inkookt maken we de ‘gremolata’:
Snij wat teentjes knoflook in dunne plakjes; snij een handje Peterselie grof; was een citroen schoon en rasp de schil. Het geheel in een kommetje door elkaar mengen.
In de laatste 5 minuten de basilicum erdoor roeren.
Als het vlees klaar is op een (warme) schaal doen en de gremolata er overheen strooien.
Hierbij kan goed gegeten worden:
– een gewone risotto
– gegrilde tijmtomaten en uitjes