Even een tussendoortje met niks bijzonders. Nou ja, noem het maar niks bijzonders. Een hele fijne overheerlijke kruidenolie die je in een handomdraai zelf maakt. Dat is toch niet niks.
Maar wel even goed opletten. Ik gebruik in eerste instantie een pot met een brede opening en beslist geen fles. En ik gebruik alleen sterke verse kruiden. Rozemarijn, tijm, oregano, salie. Door elkaar of apart. Wat je wilt.
Kruiden snijden. Hoeft niet al te fijn. In de pot en olie erover. Olijfolie is lekker maar arachideolie mag natuurlijk ook. En dan komt het. Ik laat het maximaal 2 of 3 dagen staan en niet langer. Want ik vind dat verse kruiden na verloop van tijd niet fijn blijven. Zelfs niet in olie en bovendien hebben ze in die tijd hun smaak wel afgegeven.
Vervolgens kiep ik die pot leeg in een zeef. Ik zet er dan wel een grote maatbeter onder want anders krijg je zo’n zooi op je aanrecht. En vanuit die maatbeter giet ik het in een flesje. Door een trechtertje want anders maak ik ook daar weer een puinzooi van.
Nu kregen wij van vrienden twee flesjes olie uit Italië. Eentje met sinaasappelsmaak en eentje met citroensmaak. Die waren zo heerlijk dat ik direct probeerde of dat ook lekker wordt als je het zelf maakt. Ja dus! Werkt precies hetzelfde. Je neemt uitsluitend de schil want anders wordt het troebel.
Lekker om stukje vlees ofzo mee in te kwasten voor het bakken. Of klein scheutje over stukje vis. Maar ook zalig en meer dan zalig om te gebruiken in een dressing of marinade en niet te vergeten om je stukje stokbrood in te soppen.
Niet teveel tegelijk maken. Je gebruikt er over het algemeen niet zo heel veel van en nieuwe is zo weer gemaakt.
En nu nog de combinaties gaan proberen. Rozemarijn met sinaasappel. Tijm met citroen. Dat zijn nog eens ideetjes.
Note: Als je verse knoflooktenen erbij wilt doen dan moet je ze eerst een paar minuten blancheren in kokend water anders loop je het risico op botulisme. Lees er meer over in het boek Over eten en koken van Harold McGee.
Oh maar dat ga ik doen. Die combinaties lijken me erg lekker.
Leuk idee met die olie. En dan zo’n hele serie op de plank. Alleen niet te lang laten staan, want dan wordt de handel ranzig.
Daarom snel zeven en kleine hoeveelheden maken.
op de plank staat reuzeleuk maar olie houdt niet van licht; dan wordt het erg snel ranzig. Vandaar de meestal donkergekleurde flessen. In een gesloten keukenkastje blijft het echt langer goed, of een alufolietje om het flesje wikkelen. En een sprayflesje ik ook handig voor over sla of vlees, het verdeelt goed en glanst prachtig!
Ik heb laatst een recept gebruikt, waarbij de olie met de citroen snippers word verhit tot 50 gr.C.
Het resultaat wasniet zoals gehoopt.
De olie werd troebel.
En nee, het wit vd. schil werd niet gebruikt.
Deze procedure met knoflook en olie was beter.
enige suggesties??
Ik wil binnenkort het volgende doen, 10 min. op 50 gr.C. en dan 5 min. op 60 gr.C.
zo krijg je nl. een vorm van pasteuristie.
Ik zie niet in waarom je de olie zou verwarmen tot 50 gr. Theo. Want dat is toch niet de temperatuur waarop pasteurisatie plaatsvindt? Gewoon zonder verwarmen proberen en niet te lang bewaren.
Hoi Hoi
Hoeveel olijfolie heb ik nodig voor de sinasappelolie te maken en een hele schil van een sinasappelolie in een pot of meerdere?
Moet dit ook maximaal drie dagen staan en dan de schil eruit halen?
Groetjes
Hoi Laura. De hoeveelheid olie en 1 of 2 schillen is afhankelijk van hoe sterk je het wilt hebben. Ik zou beginnen met 5 dl olie op 1 sinaasappelschil. En deze kun je wel een week laten staan. Langer liever niet.
En weet je wat ook heerlijk is?! Biologisch vanille ijs met sinasappelolie (of citroen)!!!