Oh wat was dit lekker. Ik ga het recept inlijsten en ophangen. En volgende week nog een keer op het menu zetten.
Gevonden in een oude Good Food en geheel en al naar eigen smaak en wens aangepast. En nu ga ik jullie ermee verwennen. Wat was dit lekker.
Nou daar gaan we. De hoeveelheden zijn voor twee personen. Wij namen een braadslee. Een grote ovenschaal kan natuurlijk ook. Het gaat erom dat de witlofstronken elkaar niet overlappen. Ze moeten naast elkaar liggen.
Snij stronken witlof in de lengte in drie of vier stukken. Afhankelijk van de dikte. Leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal. Peper en zout erover en een paar eetlepels water droge witte wijn.
Afdekken met aluminiumfolie en 10/15 minuten in een oven van 200 graden zetten. Ondertussen bak je twee in repen gesneden kipfilets lekker bruin in een hapjespan. Want als de kip bruin is die uit de pan halen en vervolgens doen we in diezelfde hapjespan (nee, niet omwassen) een eetlepel boter en een eetlepel bloem.
Even omroeren en dan 3 deciliter melk erbij en al roerend laten prutten tot het dikker wordt. Dan van het vuur halen en er een paar eetlepels crème fraîche doorroeren samen met 2 theelepels fijne mosterd en 2 theelepels grove mosterd en een handje fijngesneden verse kruiden naar smaak.
Dat kan salie zijn maar ook bieslook, platte peterselie, tijm of rozemarijn of een mengsel daarvan.
Hak een sjalotje heel fijn en ook een teen knoflook.
Leg de stukken kip op de witlof, strooi er het sjalotje en de knoflook op en giet er de saus over. Lekker dik bestrooien met geraspte kaas en nog 25/30 minuten terug in de oven maar nu niet afgedekt tot het mooi bruin is.
Een heel fijne variatie is om geen mosterd en verse kruiden door de saus te doen maar blauwe kaas.
Zalig!
Super bedankt voor dit heerlijke recept!!
Gemaakt en recept ingelijst
Weer eens wat anders dan witlof met ham en kaas, ga ik zeker eens proberen, bedankt!
Dit recept gisteren weer gemaakt! Het blijft een toprecept!!! Heerlijk.
Nogmaals bedankt hiervoor.
Deze gaat hier regelmatig op tafel komen.
Bedankt voor het recept!
Het was super sappig en lekker! Mmmmmm…
Hoeveel koolhydraten zitter in?
Ik heb geen idee Tonny. En ik wil het niet weten ook.
LOL
Lijkt me heerlijk! Maar niet echt koolhydraatarm met de bloem erbij.. Ik zou deze vervangen .
Het was ook helemaal niet de bedoeling om een koolhydraatarm recept te plaatsen Linda.
Deze casserols zijkn heerlijk,maar zeer rijk aan de verkeerde koolhydraten.Inplaats van witte meel neem eens kikkererwtenmeel,bakken in boter,brrr…. koolzaadolie,cocosolie,arechide olie zijn goede smaakvervangers. Cocosmelk gaat heel goed.Verdiep je in vervanging (zonder de smaak te aantasten)en je kan meer van deze ovenschotels met gemak eten.
Hoezo “verkeerde” koolhydraten! Doe niet zo raar!!!!!! Niks vervangen. Gewoon bakken in boter. Niks smaakvervangers. Doe NORMAAL.
Hear hear!
gelijk heb je, Culinette. Het moet niet altijd “gezond” zijn. Soms mag het gewoon lekker zijn. Eens gewoon genieten van een eenvoudige maaltijd …. zalig toch ?
Misschien willen we er niet “meer” van eten, maar willen we gewoon lekker eten en er van genieten.
Heerlijk recept en ga het beslist eens maken. Ook al zitten er veel niet echt gezonde vetten en koolhydraten in, moet toch eens kunnen zolang je per week op 80% gezond en 20% ongezond zit. Ine je hebt het over verkeerde koolhydraten en dat is eigenlijk ook zo maar wat is verkeerd. Ik noem bloem liever loze koolhydraten omdat het geen voedingswaarde heeft i t t complexe koolhydraten. Je noemt ook arachide olie als zijnde gezonde olie maar arachideolie is word gemaakt van pinda’s en dat zijn peulvruchten die niet gezond zijn i t t noten die wel gezond zijn. Boter kan je gerust gebruiken en grasboter is heel gezond.
Heerlijk, een normaal recept, zonder allerhande vervangingen die de smaak niet zouden aantasten (geloven ze dat nu echt zelf)….heerlijk met boter (daar gaat niks boven) en met koolhydraten, want ja, je lijft heeft die nodig, ook al zeggen zogenaamde zelfverklaarde gezondheidsgoeroes vaak iets anders…..
Super recept!!!!! Ik ga het zeker maken en er van genieten!! Eten zoals eten bedoeld is!
Zo is het..genieten hoort bij het leven en een koolhydraatje en een vetje meer een enkele keer gaan we niet dood van.. Blijven bewegen en niet zeuren is het devies.
Mjammie, klinkt zalig zeker met dit weer. Ik ga dit vanavond maken en er dan niet een ‘koolhydraat-arme’ versie van maken of met ‘gezonde vetten’. Gewoon volgens recept dus. Even heerlijk genieten van lekker eten en daar dan heel blij van worden.
Koolhydraten?? Het is gewoon te lekker om je daar druk om te maken. Daar is Sonja Bakker voor.
Dat lijkt me heerlijk!
Als ik voorgekookte aardappelschijfjes toevoeg, moet er dan meer vocht bij?
Hallo,
Met aardappelschijfjes lijkt het mij een complete ovenschotel.
Moet er dan meer vocht bij?
Grtjs, Lia.
Geen idee Lia. Ik zou in ieder geval zorgen dat de aardappel bijna gaar is en vocht komt er ook wel uit de witlof.
Is dat recept voor 2 personen? Het lijkt erg veel!
Het is voor twee personen. Een pond witlof en twee kipfilets is niet zo heel veel voor twee personen. Tenminste, dat ligt eraan wat je erbij eet. Misschien wel niets? Met een pan gebakken aardappelen erbij is het al snel voor vier personen.
Gister dit recept gemaakt en ik heb mijn vingers er bij opgegeten. Wat was dat een zaligheid zeg. Ik ga het snel nog een keer maken. Dank je voor het delen.
Kan het kloppen dat ik nergens een lijstje erbij kan vinden met ingrediënten?
De ingrediënten staan in de tekst en er staat ook dat het voor twee personen is. Aan lijstjes doe ik niet.
Wauw, dit was echt een lekker recept. Een aanrader voor iedereen!
Misschien kijk ik er ontzettend over heen…maar waar vind ik de ingrediënten.?
Ik wil dit recept echt graag maken en het lijstje om in te lijsten heb ik al gekocht ??
De ingrediënten staan genoemd in de beschrijving van het recept. Zoals in alle recepten van Culinette. Uitprinten en een onderstrepen wat je nodig hebt.
Hallo,
Bedankt voor het delen van het recept, ook wij hebben hiervan gesmuld!
We kregen kinderen te eten en die houden normaal niet zo van witlof..
Ik had dus de witlof in kleine stukjes gesneden en er paprika, champignons en uien bijgedaan.
Boven op de kip had ik aardappelschijfjes gedaan en daar kaas overheen.
Ze hebben het mooi allemaal opgegeten.
De mosterdsaus was er erg lekker bij!
Groetjes Laura
Wat maakt iedereen zich druk om koolhydraten en verkeerde vetten! Allemaal puur natuur, geen pakjes!
Gewoon roomboter pakken! Kijk maar naar de nieuwe voedingsrichtlijnen, helemaal goed al is die nog aan te passen!
Ga zo door
Wij hebben het gisteren gegeten,heerlijk.
Wel heb ik er een paar aardappelen bij gedaan.
Heb ik klaar gemaakt, “t smaakte naar méér.
Ik zeg het was super! met een gebakken aardappeltje geweldig.
Bedankt hoor het komt hier vaker op tafel.
Haha, al die reacties op de koolhydraten komen vast omdat het op pinterest als koolhydraatarm gepind staat, zo kwam ik het ook tegen. Gisteren gemaakt met roodlof ipv witlof en gewoon met koolhydraten 😉 Het was echt ontzettend lekker, komt vaker op tafel, bedankt!
Ik doe geen melk of iets dergelijks alleen een flinke scheut honing en wat peren erdoor heerlijk
Bedankt voor het heerlijk recept! Ik had voorgekookte aardappelschijfjes op de bodem gelegd, daarop de witlof.
De kipfilet vervangen door in stukjes gesneden kipdijfilet.
Ik heb t net gemaakt, ook ik heb hem nog beetje aangepast.
Iets minder koolhydraten. Met alleen de salie
Bloem, melk vervangen … Hij was heerlijk
Hmmm, man houdt van kip en witlof,maar griezelt echt van kaas (zoals velen met hem). Recept lijkt me heerlijk. Hoe gaan we dit aanpakken??? Iemand suggesties ???
Nou, zoals velen met hem? Er zijn niet zo heel veel mensen die griezelen van kaas. Maar daar is een prima oplossing voor. Een krokante korst op een ovenschotel maak je simpel door een bechamelsaus eroverheen te gieten (kan ook zonder trouwens) en dan een mengsel te maken van grof paneermeel (panko) met heel fijngesneden kruiden, vers of gedroogd, en dat als laagje op de ovenschotel te doen. Wel oppassen dat het niet gaat verbranden dus regelmatig even kijken.
Er werd laatst bij keuringsdienst toch gemeld dat cocosolie de vetste olie was? Ik hoef niet echt te le letten op de koolhydraten, maar op de smaak, dit ga ik echt eens proberen
Ik vind ’t echt een heerlijk gerecht!! Me man en zoontje zijn er dol op! Ik maak de variant met blauwe kaas! Echt top!! ? en van sommige reacties snap ik echt niets van… Waarom koolhydraten en slechte vetten?? Daar is ’t recept toch ook niet op gebaseerd?? En ik ben blij dat ik eindelijk een witlof ovenschotel heb gevonden die niet uit pakjes komt! Nogmaals enorm bedankt voor dit heerlijke recept!!!
Waar staan de hoeveelheden? Ik wil dit heel graag proberen.
Hoeveelheden staan in het recept. Behalve van de witlof. Normaal gesproken neem ik een pond voor twee personen maar dat mag je helemaal zelf weten.
Ik ga het vandaag proberen, doe er wel blokjes aardappel bij ?
Dan wel op de witlof en niet eronder. En zorg dat de aardappelblokjes gaar zijn.
Ik heb het gemaakt en was lekker. Een volgend keer doe ik het anders. De witlof kleiner snijden daarop gare aardappelblokjes van vast kokende aardappelen. Ik heb een ui ipv sjalot gedaan. Ik heb rozemarijn en oregano uit een potje erbij gedaan ipv vers. Ik heb de kipfilet in blokjes gesneden, je kun je ook gehakt nemen. Wat ook lekker is spekblokjes erdoor doen.
Kan ik de wijn ook vervangen voor iets anders, wij drinken n.l geen wijn als ik dan een fles open maak wat moet ik er dan verder mee
Je kunt wijn altijd vervangen door een beetje bouillon. Niet te sterk.
Hallo Henny, je moet ècht geen hele fles open maken om dit gerecht te maken! Tegenwoordig kan je kookwijn in brikjes kopen van 250 ml! Super handig! Ik heb die altijd in huis!
Helaas was de witlof niet gaat dus nog een half uurtje afgedekt de oven in.
Ik denk dat het beter is de witlof voor koken ipv , 15 min afgedekt in de oven en goed uit later lekker en dan het proces verder volgen. Smaak heerlijk !!!
OVENSCHOTEL WITLOF, KIP EN (MOSTERD)SAUS
Lijkt mij een lekker recept om te maken, maar ik mis de boodschappen lijst van de ingrediënten en hoeveelheden.
Mvg, Jan Halsema