Meer dan zes mensen aan tafel is voor de meeste amateurkoks net even iets teveel. Al was het alleen maar vanwege de eetkamerstoelen. Maar niet als je een warm- (nou ja, warm?) en koud buffet maakt. Dan kun je er een heleboel hebben. Ons grootste buffet ooit was voor 35 mensen met niets meer dan een vierpits kookstel, een oven en een magnetron. En het was geen enkele moeite.
Wil je weten hoe? Komtie.
Het begin
Koop een kladblok en een goeie pen en maak een lijst met gerechten die geschikt zijn voor een buffet.
Bedenk zoveel mogelijk gerechten want hierna ga je schrappen. Kijk voor inspiratie onderaan de pagina.
Schrijf deze lijst vervolgens over op een nieuw blad en verdeel de gerechten alsvolgt:
1. Kant- en klaar kopen
2. Voor de helft zelf gemaakt en de helft kant- en klaar
3. Vooraf zelf maken en invriezen
4. Vers maken op de dag zelf of een dag van te voren
Nu gaan we schrappen want punt 4 (vers maken op de dag zelf) moet zo weinig mogelijk zijn. Voor punt 3 heb je tijd genoeg dus dat is geen probleem. Punt 2 zullen veel dingen zijn die je een dag van te voren kunt doen.
Punt 1 is een kwestie van de juiste gerechten kiezen maar denk er aan dat het wel tijd kost om alles in en op schalen te doen en een beetje mooi te maken met garnering. Vlak voor de gasten komen heb je het dus druk!
Bedenk dat je voldoende ruimte in de vriezer en de koelkast moet hebben. In de winter kun je misschien veel in de schuur of buiten zetten. En anders nodig je ook de buren uit, dan kunnen die ook hun koelkast ter beschikking stellen.
Gerechten
Oh, dit gaat een lange pagina worden. Doe vooral niet zo moeilijk. Je hoeft niemand de ogen uit te steken met “alles zelf gemaakt” om vervolgens zelf drie weken daarna nog door je hoeven te zakken en overspannen in de hoek van de bank te hangen.
Haal wel alle kant- en klaar uit de verpakking en doe het in eigen schalen of op borden.
Voorbeeld: zalmsalade maak je door kant- en klare salade te kopen en daar zelf een blikje zalm (en wat fijn gesneden gerookte zalm) doorheen te doen en bijvoorbeeld een augurkje. Garnalensalade met garnalen, eisalade met ei en blokjes ham, aardappelsalade met stukjes rookworst, tonijnsalade met ….. afijn, je begint het al te snappen.
En b.v. 35 mensen wil niet zeggen dat je 35 gehaktballetjes moet hebben. Hapje hier, hapje daar, iedereen blij.
Drank
Kijk of je een biertap kunt huren of lenen. Laat de gasten zelf tappen en hun drankjes inschenken.
Als je koelboxen kunt regelen dan kun je daar de wijn in koud houden. Scheelt veel ruimte.
Serviesgoed
Geen plastic bordjes of bekertjes. Ga naar de kringloopwinkel (of Ikea) en schaf een allergaartje van borden, messen, vorken en lepels en (bier)glazen aan. Vergeet niet ook een zooi leuke schalen (platte en diepe) te kopen. Het neemt wat plaats in maar je zult er nog vaak plezier van hebben want zo’n buffet maken is een verslaving.
Hoeveelheden
Dat is het moeilijkste stuk. Ga er maar vanuit dat mensen minder eten dan je denkt. En dan nog kun je minstens een week van de restjes eten. Er zijn op een buffet altijd populaire gerechten (stokbrood met kruidenboter en de salades, saté met pindasaus, gehaktballetjes en kippenpootjes en de duurdere vissoorten) waar mensen zich vol aan eten. De minder populaire moet je dus in niet te grote hoeveelheden maken. Maar het is wel leuk om heel veel kleine gerechten te kiezen zodat iedereen veel keus heeft.
Bedenk daarbij: op is op. Jammer dan. Er zijn nog genoeg andere dingen om uit te kiezen.
Kinderen erbij?
Maak een kinderhoek met eigen tafeltje. Nog idealer is een andere kamer (met TV/DVD) die speciaal voor hen is en waar ze weinig kwaad kunnen. Laat de volwassenen de bordjes volscheppen zodat ze niet zelf in je mooi opgemaakte salade gaan staan graaien of hun handjes branden aan warmhouders. Nog leuker is als de gasten een oppas regelen en de kinderen thuislaten.
Handige tips
Koop een pak ijslollystokjes en maak met gekleurde papiertjes daar een vlaggetje van. Je weet wel, reepje papier knippen en dubbelvouwen en dan om de top van het stokje plakken. Daarop schrijf je de naam van het gerecht en dat stokje steek je er dan in. Mits het een gerecht is waar je wat in kunt steken tenminste. Zo niet, zet het stokje dan in b.v. een borrelglaasje (gevuld met zand) ernaast.
Hoef je niet de hele avond de vraag te beantwoorden: “Wat is dat?” Doe dat niet bij alles want dan heb je een tafel vol met vlaggetjes. Veel dingen spreken tenslotte voor zichzelf.
Zet niet alles tegelijk op tafel. Hou b.v. wat salades, paté’s e.d. achter de hand en zet die er na een uurtje (of twee) pas bij. Als blijkt dat het niet meer nodig is omdat de gasten zich voleten aan stokbrood met kruidenboter dan heb je de volgende dag (zeg maar dagen) zelf nog eten dat niet in de warmte heeft gestaan.
De warme dingen hoeven niet gloeiend heet op tafel. Kippenpootjes, satésaus en gehaktballetjes warm maken in de magnetron of in de oven en op de warmhoudplaat zetten. En eigenlijk hoeft dat laatste niet eens als je ze in kleine porties tegelijk serveert. En op kamertemperatuur is ook prima.
Zet geen brandende kaarsen op de tafel waar ook het eten staat. Mensen kunnen zich daaraan branden als ze zich vergrijpen aan al het lekkers. Trouwens, met veel mensen in huis kun je beter helemaal geen kaarsen aansteken. Er is altijd wel een pechvogel die ze omstoot of met zijn jasje te dichtbij gaat staan.
Schrijf in je agenda dat je dingen uit de vriezer een dag voor het buffet er uithaalt en in de koelkast zet.
Vergeet de servetten en de drank niet.
Buffetlijst. Daar gaan we dan!
Punt 1. Kant- en klaar
Stokbrood (bruin, wit en kaas/uien) en ciabatta. En ook wat pittabroodjes (zie punt 3). Stokbrood niet zelf afbakken. Bestellen bij de bakker. Een half brood per persoon is teveel! Ik nam voor 35 personen 10 stokbroden (30%) en dat was meer dan voldoende.
Ben je hier onzeker over neem dan voor alle zekerheid toch wat afbakbrood in voorraad voor het geval dat. Kun je altijd nog later zelf opeten.
Kruidenboter en knoflookboter. Dit zijn twee heel verschillende boters die je ook een paar dagen tevoren zelf kunt maken.
Gevulde olijven (met ansjovis en geitenkaas b.v.), tapenades, kaasjes (minstens 5), gerookte zalm, paling, nieuwe haring en zure haring (in roomsaus b.v.), augurkjes, paté’s. Vis uit blik zoals bijvoorbeeld sardientjes zijn er tegenwoordig zonder graatjes. Zet ook schaaltjes met sausjes neer. Mayo, chili, curry en mosterd b.v.
Ga stapvoets door de supermarkt/delicatessenzaak heen en let ook vooral op de uiterste verkoopdatum.
Punt 2. De helft zelf gemaakt en de helft kant- en klaar
Zie onder “gerechten”. Veel salades zijn op deze manier op te leuken en echt smakelijk te maken. Kunnen allemaal een dag van te voren.
Punt 3. Vooraf zelf maken (en invriezen)
Gehaktballetjes. Zweedse ballen bijvoorbeeld. Eventueel te serveren in pittabroodjes. Kleine kippenpootjes gewoon of met citroen. Saté en satésaus (apart invriezen of satésaus kant- en klaar ) en als je niet zo gek veel mensen hebt is deze manier van serveren erg leuk.
Punt 4. Zelf maken op de dag zelf (dz) of een dag van te voren (dvtv)
Een must is Tabouleh. Echt doen want is heerlijk (dvtv). Htipiti is zalig en weer eens iets anders (dvtv). Makreelmousse (dvtv). Saucijzenbroodjes voor dummies (dz). Hapjes als Escolantes moet je op de avond zelf in de oven zetten en direct serveren maar kun je wel dvtv klaarzetten in de koelkast. En een hartige taart gaat er altijd in (dz) en keus genoeg maar zijn wel maagvullers dus hele smalle punten snijden. Rauwe groente in repen (paprika, komkommer, bleekselderij etc) met een knoflooksaus in het midden. Kleine gevulde tomaatjes (dz).
Niet doen
Pasta- en rijstsalades. Vullen nogal en dan gaat de rest niet op.
Wel doen
De tafels met serviesgoed etc. een dag van te voren klaarzetten. Zelf lekker pizza bestellen of naar de patatboer gaan en vroeg naar bed. Volgende dag vroeg het stokbrood halen en de dz dingen doen. En genieten!
Bedankt voor de tips. Hier heb ik écht wat aan. In oktober gaan we onze trouwdag vieren en dit is een goede start van de voorbereiding. Ik ga hier zeker iets mee doen.
Leuke tips en sommige heel herkenbaar
Heb voor een borrel een keer briljante erwtensoephapjes gemaakt. Erwtensoep gemaakt, af laten koelen met gelatine erin. Blokjes van gesneden, op stukje roggebrood, schijfje worst erop en een Nederlands vlaggetje om alles bij elkaar te houden. Word ik nog steeds op aangesproken.
Dat kan ik me voorstellen. Dat is inderdaad een geweldig idee!
Zou graag willen weten hoeveel gelatine op hoeveel soep ?
Ik moest even heel diep graven. Het is natuurlijk 6 blaadjes gelatine op een halve liter vocht. Nu is erwtensoep niet zo vloeibaar (die van mij althans), dus ik heb er vier gebruikt. Dat was er eigenlijk één te veel: het werd iets te zwaar en te compact, maar het werkte wel. Het is gewoon een beetje uitproberen en puzzelen.
Goede tips, ik ga ze volgende week zondag in praktijk brengen!
Leuke tips,ga ze zeker gebruiken.
Hallo ik heb een buffet gemaakt voor 35 personen alles is klaarenin bakken,maar nu komt het hoe maak ik het warm? Magnetron kan niet zijn metalen bakken, die zoop een plaat gezet kunnen worden en daar blijft hetdan warm op.Help!!!! Iemand!
Metalen bakken op het gas verwarmen en de inhoud in een ovenschaal in de magnetron.
daarna overscheppen in de verwarmde metalen bakken en dan op de warmhoud plaat.
Dingen kun je heel goed warm houden in de oven. Oven op 100 graden.Alles blijftdan lekker warm.heb het uitgeprobeerd werkt prima.
Weet niet wie dit heeft gepost, maar… super. Precies mijn manier van denken over zo’n buffet.
Leuk, dankjewel.
Zeker een goed idee. van alles gebruikmaken, kant en klare hapjes, zelfgemaakte hapjes,zelfbedachte hapjes,
homemade sapjes,drinkwater met fruit, etc.
Wat een geweldige tips dank je wel!
Wil voor onze trouwdag voor zo’n 50 personen een buffet maken en begon al licht in paniek te raken maar dankzij deze tips en heerlijke recepten vertrouw ik er helemaal weer op!
Ik heb al heel wat buffetten neergezet en tóch heb ik heel veel aan deze tips!
Vooral de manier hoe t geschreven is..geweldig!
ik ben heel blij met deze tips. wij zijn in november 25 jaar getrouwd en willen dit thuis en in de tuin met vrienden en familie vieren. Ik kan na het lezen van al deze tips aan de slag. dank je wel !
Ik heb 3 jaar geleden (bijna 4) een buffet gemaakt voor 30 volwassenen en 20 kinderen in februari. Mijn huis was natuurlijk te klein en ik heb toen ook in de achtertuin tegen de pui aan met de tuindeur open een tent gezet met heaters en voor het huis een tent met heaters en allerlei spelletjes en knutseldingetjes voor de kinderen. Ik had 3 curry’s, 1 vegetarische soep, rijst, couscous, een tafel vol zelfgemaakte en gekochte smeerseltjes, een schepzalm, gekochte en zelfgemaakte hapjes, een tafel vol met fruit en als klapstuk een chocoladefontein. En dat laatste is echt super met het verse fruit. dit komt met kerst ook op tafel. (Ik had natuurlijk wel het geluk dat iemand warmhoudbakken had.) Gelukkig zijn we met kerst maar met 8 man maar het blijft lekker. De kinderen hadden op een doek met z’n allen een mooi schilderij gemaakt voor “abraham” in de voortent.
De tips die hier boven staan maakt dat ik niet meer zo diep hoeft na te denken. En dat is wel fijn 😀
Hoe kwam je aan de chocoladefontein?
Een hele late reactie omdat ik nu weer een buffet ga maken in het klein maar de chocoladefontein had ik gehuurd bij een bedrijf dat allerlei cateringspul verhuurde zoals tafels, tenten enz. Je kon in 3 maten de fontein krijgen. Maar het is zeker een aanrader. Ook in 2018.
Nuttige informatie, blijf het altijd lastig vinden om de juiste hoeveelheid in te kopen voor het aantal mensen.
I must say it was hard to find your site in google. You write interesting
articles but you should rank your website higher in search engines.
If you don’t know how to do it search on youtube: how to rank a
website Marcel’s way
Erg handige tips en vooral leuk geschreven! Er komt veel kijken bij een buffet. Je hebt het goed opgedeeld in een overzichtelijk artikel.
Jammer dat je nog geen buffet voor grote groepen van rond de 70 personen hebt gedaan, maar toch kan ik hier wel iets mee. Want ach, als je eenmaal aan de 35 zit, maakt die 68 ook niet meer zoveel uit. Toch? 🙂
Ik ga lekker aan de slag met mijn planning voor 27 mei a.s.
Wel een kleine vraag. Heb jij ooit wel eens de kippenvleugeltjes/-pootjes van te voren klaargemaakt, ingevroren en voor het buffet weer ontdooid en opgewarmd. Ben benieuwd of dat erg ten koste gaat van de smaak. Anders kan ik ze al een week of 2 van te voren klaarmaken. Scheelt toch weer.
Groet, Monique
Dat gaat vast lukken die 70.
En kippenpootjes kun je prima vooraf maken en invriezen. De vraag is zelfs of je ze wel moet opwarmen. Ze moeten op kamertemperatuur zijn en niet echt koud natuurlijk. Maar eind mei is het vast erg lekker weer en kun je ze zo eten!
Super! Ik vond iets te gek! Smulpannen en kippiepannen. Nu zaterdag verwacht ik 35 personen. Dus sta nu minder in de keuken ?????
Dank voor je goede tips! Misschien domme vraag maar hoe warm je dan de kipsate op? Of gaat dat ook op kamertemp?
Dag Anja. Domme vragen bestaan niet. Je kunt kipsate heel goed op kamertemperatuur eten. Zeker als je warme pindasaus erbij hebt. Wil je het toch opwarmen dan kan dat in de magnetron (niet te lang!) of in de oven.
Hoe hoog zet je de oven om op te warmen? 100 graden? Kwartier?
Hoi Anja. Ik zou hem hoger zetten. Zeker op 170/180 graden en dan wel de saté afdekken met aluminiumfolie. Een kwartier tot 20 minuten moet genoeg zijn.
Wat raad je aan voor de sate in de oven: op de bakplaat of onder de grill. Ik zie op internet verschillende adviezen. Heb jij een goed recept en advies in deze? Ik wil ze vrijdag vast maken om ze zaterdag te serveren.
Groeten, Anja
Op de bakplaat en dan in de oven. Maar dan heb je ze al gegrild in de grill pan. Ik grill ze nooit in de oven.
Is this buffet enough for home dinner party?