Mijn BBM heeft 2 deeghaken en in deze machine kan ik een brood bakken van 1250 gram. Vaak gebruik ik kant en klaar broodmix van 500 of 750 gram en dat bevalt prima. Alle hoeveelheden hier zijn voor een brood gemaakt van 750 gram broodmix gemaakt maar laat ik eerlijk zijn, een beetje meer of minder van iets maakt vaak helemaal niks uit. Het is een kwestie van smaak.
Zaken als water/melk/eieren meet ik wel nauwkeurig af maar als het om boter of olie gaat dan kijk ik niet zo nauw. En dat geldt eigenlijk ook voor alle andere ingrediënten.
Gewoon brood bak ik niet in de BBM. Gewoon brood koop ik bij de bakker. Bovendien bak ik brood ook vaak in de oven. Maar dan laat ik de BBM het kneedwerk doen tot aan de rustperiode. Daarna kan het brood in de broodvorm en laat ik het 45 minuten rijzen. Vervolgens afbakken in de oven. De meeste broden bak ik zo’n 40 minuten op 200 graden. Kwestie van in de gaten houden en beetje ervaring.
Maar eerst even dit:
Door die deeghaak krijg je zo’n raar gat in je brood. Bovendien moet je soms de gekste toeren uithalen om die deeghaak weer uit je brood te peuteren. Het kan ook anders. Na de piep gaat de BMM alles wat je nog bij het brood gedaan hebt goed doorkneden. Daarna volgt een rustperiode. Op het moment dat die tweede kneedperiode voorbij is en de rustperiode begint, haal je het deeg uit de machine en ook de deeghaak. Deeg terug en machine weer dicht. En zie een brood zonder gat is het resultaat.
Water of melk? De totale hoeveelheid vocht kun je beter niet overschrijden. Wil je het water aanvullen met bijvoorbeeld ei of vruchtensap doe dat dan eerst in de maatbeker en vul tot de totale hoeveelheid aan met water. Experimenteer vooral ook eens met karnemelk, slagroom, ricotta (!) of crème fraîche.
Als je gedroogde zuidvruchten (pruimen, abrikozen, krenten, rozijnen, tutti frutti) bij het brood doet zijn er twee manieren.
Grof snijden zonder ze eerst te weken. Je zult dan stukjes van de vruchten in het brood terugvinden.
Wel eerst weken. In dat geval worden ze vaak helemaal fijngemalen en heb je wel de smaak maar niet de stukjes in het brood.
Een goed gebruik maken van je broodmachine is niets anders dan alles wat je maar bedenken kunt uitproberen. Zo hoorde ik eens van iemand die een blikje uitgelekte tonijn door het brood had gedaan en dat bleek een succes. Het potje rode kool met appeltjes werd niks. Maar de bitterkoekjes (fijngesneden en geweekt in twee eetlepels Amaretto) waren voor herhaling vatbaar. Ook fijngesneden cornedbeef schijnt een prima resultaat te geven net als een pakje gedroogde soep. Loop eens door de supermarkt met de BBM in je achterhoofd. Ongetwijfeld heeft dat soms mislukkingen tot gevolg maar ach, de vogeltjes moeten ook eten nietwaar?
Kaas/uienbrood
De allerbekendste waarschijnlijk. 1 ragfijn gesneden ui en 125 gram geraspte kaas. Vele variaties zijn mogelijk. Vervang de ui eens door een bosuitje en neem ook eens een hele andere soort kaas. Belegen komijnen kaas bijvoorbeeld ! Een heel ander brood krijg je door de ui te vervangen door 2 of 3 eetlepels gedroogde uitjes. Heerlijk !
Spek/kaas
125 gram spekblokjes uitbakken en goed uit laten lekken op keukenpapier en 100 gram geraspte kaas.
Kruidenbrood
Gebruik voor dit brood witte broodmix en melk i.p.v. water. 1 ragfijn gesneden uitje, 1 flinke theelepel: dillezaadjes, rozemarijn en basilicum.
Verse kruiden
Vrijwel alle verse kruiden geven een geweldig resultaat. Kruiden niet mengen maar allemaal apart proberen. Samen met een bosuitje of wat knoflook maar alleen een kruid zonder iets erbij is ook heerlijk. Neem minimaal 3 eetlepels en snij het heel fijn. Peterselie, dille, selderij, tijm, rozemarijn of bieslook.
Ui/mosterdbrood
Vervang de boter door olijfolie. 1,5 of 2 eetlepel grove mosterd en 3 fijngesneden sjalotjes.
Maanzaad/dillebrood
3 eetlepels gedroogde uitjes, 2 theelepels dillezaad en 2 theelepels maanzaad.
Honingmosterdbrood
Je hebt van die kleine potjes honingmosterd. Die bedoel ik. Vervang de helft van het water door bouillon. 2 eetlepels heel fijngesneden bieslook en 3 tot 4 eetlepels honingmosterd.
Jalapenobrood
Een ons oude geraspte kaas. En dan 4 (of 5 of 6) van die japalenopepers uit een pot. Goed droogdeppen en heel fijnsnijden. Heerlijk bij soep !
Knoflook/bieslook/kaasbrood
Zes tenen knoflook heel fijnsnijden en in een eetlepel olie een beetje smoren. Koud laten worden. Daarbij: 3 eetlepels fijngesneden bieslook en een kopje geraspte parmezaan.
Fetabrood
Een halve theelepel versgemalen zwarte peper, twee tenen knoflook uit de knijper en een kopje verkruimelde fetakaas.
Aardappelbrood
Vervang het vocht door 2 eieren, 2 eetlepels zure room en vul de rest aan met melk. Een kop versgeraspte aardappel erbij.
Grieks brood
Vervang de boter door olijfolie. 2 theelepels gedroogde pepermunt, 1 fijngesneden ui en 20 gehalveerde zwarte olijven.
Kokosnootbrood
Voor de moedigen onder ons. Vervang het water door half melk, half kokosmelk. En dan nog twee eetlepels kokosnootrasp (zakje Conimex) erbij.
Pindakaasbrood
Vervang het water door melk en 1 ei (samen moeten ze de totale benodigde hoeveelheid vocht hebben). De hoeveelheid pindakaas is een kwestie van smaak. Begin eens met 5 eetlepels.
Nootmuskaat/sinaasappelbrood
Doe een ei in de maatbeker en 200 ml sinaasappelsap. Vul de rest aan met water. En een theelepel vergeraspte nootmuskaat.
Notenbrood
Noten kunnen je bakvorm lelijk beschadigen als je een tefal binnenlaag hebt maar niet als je ze heel fijnmaalt. Bovendien geven ze dan veel meer smaak af aan het brood. Amandelen of walnoten bijvoorbeeld. En als je dan de boter nog vervangt door olie van dezelfde smaak is succes verzekerd. 100 tot 125 gram fijngemalen noten is voldoende.
Sesambrood
Een half kopje sesamzaadjes roosteren. Het water vervangen door karnemelk.
Gemberbrood
200 gram uitgelekte en fijngesneden gember uit een pot.
Pruimen/sinaasappelbrood
Een eetlepel heel fijngeraspte sinaasappelschil en 1 theekop gesneden gedroogde pruimen. Als je de pruimen wilt weken vooraf doe dat dan eens in rum.
Chocoladebrood
150 gram bakvaste chocoladedruppels. Wil je de chocolade helemaal door het brood proeven dan kun je de druppels er gewoon bijdoen. Wil je bonkjes chocolade tussen je tanden wacht dan tot de tweede kneding voorbij is en kneed de chocoladedruppels zelf door het brood. Deeghaak eruit en deeg terug. Machine verder laten gaat waar hij gebleven was.
Wortelbrood
Een 1/2 theelepel nootmuskaat, een 1/2 theelepel kaneel, een half kopje rozijnen en een hele kop geraspte wortel.
Cranberriebrood
Wel even wat anders dit brood. 2 theelepels kaneel, 2 eetlepels heel fijngeraspte sinaasappelschil en een half kopje cranberries.
Sinaasappelbrood
Vervang de helft van het water door sinaasappelsap. Een eetlepel fijngeraspte sinaasappelschil en 1 eetlepel kaneel.
Noten/dadelbrood
100 gram heel fijngehakte walnoten en een kop gehalveerde dadels. Een eetlepel citroenrasp.
Banaanbrood
Een extra eetlepel vanillesuiker. 75 gram heel fijngemalen noten en een kleine banaan in stukjes.
Appelbrood
Een eidooier in de maatbeker en aanvullen met melk of water. Een theelepel kaneel en 250 gram geraspte appel. Pas op ! Appel pas op het laatst raspen om verkleuren te voorkomen.
Rum/Rozijnenbrood
Een eidooier in de maatbeker en aanvullen met een paar eetlepels slagroom en melk. 100 gram rozijnen weken in een paar eetlepels rum.
Kaneelrolletjes
Laat de machine deeg maken van witte broodmix. Haal het deeg eruit en rol het uit tot een rechthoekige lap. Waarschijnlijk zul je wat bloem op de plank of aanrechtblad moeten doen. Smelt een kwart pakje boter in de magnetron of pannetje en smeer dat op de lap met deeg. Meng een kop bruine suiker met twee eetlepels kaneel en bestrooi de lap daar gelijkmatig mee. Nu oprollen tot een lange rol en in stukken van 1 cm snijden. Rolletjes op ingevet bakpapier leggen (op de bakplaat) en afdekken met plastic en een theedoek. Laat 30 tot 40 minuten rijzen op een warme plek. Oven op 180 graden en kaneelrolletjes in zo’n 15 minuten afbakken.
Met welke ingredienten krijg ik STEVIG BROOD?
B.v.d.
Piet. Ik begrijp dat jij wellicht (net als ik) nog weleens terugdenkt aan dat heerlijke stevige Allisonbrood van vroeger dat helaas vrijwel verdwenen is omdat brood tegenwoordig dagenlang vers moet blijven.
Broodmixen geven zelden een stevig brood omdat er broodverbeteraar in zit. Je kunt zelf de ingrediënten mixen en het brood in de oven bakken. Of experimenteren met de BBM en er minder water of vet bijdoen maar dan niet met een kant en klare mix. Voeg ook wat extra tarwezemelen toe. Broodrecepten staan er genoeg op internet. Google eens op Allisonbrood.
Hallo Culinette,
De basis voor bovengenoemde variaties is een broodmix. Kan ik als basis elke soort broodmix gebruiken?
De maten die je opgeeft: theelepels, kopjes enz., zijn het nederlandse theelepels en kopjes of zijn het Amerikaanse/Engelse? Dat maakt toch wel verschil. Soms is het erg verwarrend, want dan staat in een recept theelepels enz. en dan blijkt naderhand dat het de amerikaanse/engelse maten zijn.
En tot slot: denk je dat ik in mijn BBM ook brioche deeg kan laten kneden? Dit deeg is immers veel vochtiger en dus zwaarder om te kneden. Wat denk je?
Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.
Hoi Siesie. Je kunt alle broodmixen gebruiken. Ik gebruik altijd Nederlandse maten maar zelfs dan kunnen theelepels verschillen. Maakt vaak niet zoveel uit. Ik heb nog nooit brioche deeg gekneed met de machine maar ik zou zeggen, gewoon proberen!
Hoi ,
Mijn ervaring met de BBM is dat je beter alles kunt afwegen, het luisterd toch even nauwkeuriger dan dat je het deeg met de hand maakt. Verder is de BBM een wereld uitvinding.
Heel leuk :)! Dat kaas-ui brood ga ik maken :)!
Zelf brood bakken lijkt me nog een hele klus!
Hoi, Het is een jalapenopeper. Beetje kniesoor, dat snap ik wel. Verder geweldige site en wat een leuke tips!
Voor de echte peperliefhebber moet je er een madame jeannetje door doen.
mijn witbrood in bbm is de tweede dag al droog wat kan ik daar aan doen
Snijden en invriezen.
Na het ontdooien is het weer knapperig als uit de machine.
Succes