Veel mensen houden van een goed glas ijskoude tomatensap. Nu kun je tomatensap in pakken en flessen kopen maar het is heel simpel zelf te maken. Voordeel daarvan is dat je het naar eigen smaak kunt opleuken met kruiden met bijvoorbeeld verse basilicum, een fijngesneden bosuitje, bieslook of een handje platte peterselie. Wat je nodig hebt is een blender of staafmixer. Hoe mensen overleven zonder blender is mij trouwens een raadsel. Maar goed, daar gaan we dan. Om echt lekkere tomatensap te maken neem je geen verse tomaten (zelfs geen hele goeie) maar een goed merk tomaten in blik. Twee blikken tomaten met het sap gaan in de blender. Erbij een schepje bouillonpoeder en verse kruiden naar smaak. Draaien maar. Even kijken hoe dik je het wilt hebben want waarschijnlijk kan er nog wel wat water bij. Wie zijn tomatensap echt ‘glad’ wil hebben kan het door een zeef schenken maar het hoeft niet. Grote glazen kan vullen en goed koud laten worden in de ijstkast. Vooral op een heel warme zomerdag erg lekker. Met of zonder scheutje Vodka en altijd een flesje tabasco erbij.
Marijke had al een comment neergezet maar omdat ik per ongeluk dit postje 2x had gemaakt en er 1 heb weggehaald is ook haar comment weg.
Sorry Marijke !
1 klein blikje tomatenpuree. 3 dl water. eetlepel tomaten ketchup. naar smaak peper en zout. Alles goed doorelkaar roeren en je hebt de lekkerste tomatensap! Makkelijker, sneller en goedkoper kan het niet! Proost!
Ik ben in de gelegenheid om verse tomaten uit de kas te krijgen.Wat is daar mis mee?? Ik ga toch geen blikken tomaten kopen als ik verse tomaten voor niks kan halen??
groet
hannah
De kop luidt “Tomatensap
Geplaatst door Culinette op 10:09 onder Drank, Zelf maken “.
Nu kan je mij meer vertellen ,maar een blik (concentraat)openen en water erbij flikkeren noem ik niet zelf maken.
Waardeloos artikel.
Absoluut verse tomaten! Velletje eraf en een half uurtje koken met vlees- en groentebouillon plus een uitje en veel peterselie. Dan door de blender en daarna de zeef. Niks blik, wie verzint zoiets?
Alle in de winkel gekochte tomatensap komt van precies dezelfde materie als dat ik gebruik voor mijn tomatensap! Kijk maar eens bij “de keuringsdienst van waarde” Toevallig vandaag weer 1½ liter tomatensap gemaakt, 2 grote blikjes tomatenpuree van Lidl, 3 ml peper, 12 ml Aromat en 1.2 liter water. Kosten totaal €0.55 en simpeler kan het niet! Desnoods kan je nog smaken toevoegen. En kom me nu niet aan met dat dat niet smaakt, maar probeer het eens! Wist je overigens wel dat er meer vitamines in tomatenpuree zit als in verse tomaten?! Zoek dat zelf maar eens op op internet! M.v.g. Frank
En toch ben ik het daar niet mee eens. Tomaten uit blik hebben een veel intensere smaak dan verse tomaten. Zijn ook veel geconcentreerder.
Kwestie van smaak zullen we maar zeggen.
flauwekul, er is niks geconcentreerds aan tomaten uit blik! Dat zijn gewoon ingeblikte gepelde tomaten, niks meer en niks minder, maar meestal een andere soort dan de verse die je in de winkel koopt. Ingeblikt is nu eenmaal niet het zelfde als vers!
Misschien omdat de geblikte tomaten verhit zijn of zo. Ik zou zeggen: zelf even verse tomaten verhitten en blikjes mooi in de schappen laten voor blikliefhebbers.
Tomaten uit blik zijn lekkerder omdat die tomaten veel meer zon hebben gehad dan de tomaten die wij kopen of telen.
Die van het blik komen uit bijvoorbeeld zuidspanje, en gaan direct van het land ’t blik in. Die tomaten hoeven dan ook nauwelijks bewaard en getransporteerd te worden.
In nederland bouwen ze er dure kassen omheen, worden nog groen geoogst om te voorkomen dat ze kapot gaan bij het transport.
In Nederland komen lekkere tomaten komen dus uit blik, voor echte verse moet je zelf naar het zuiden.
Ik woon in het zuiden, maar helaas zijn ook hier de tomaten uit blik smaakvoller. Wel jammer dat die Spanjaarden er dan weer veel te veel zout bij doen, waardoor ze voor mij onbruikbaar zijn.
Inderdaad, Serge! Ik woon zelf in Zuid-Frankrijk, en zoals Ellen ook al heeft gezegd: ook hier hebben tomaten die je koopt niet altijd veel smaak: worden waarschijnlijk onrijp geoogst en rijpen na zonder zon. Alleen de tomaten uit mijn moestuin, die ik pas pluk als ze vanzelf loslaten, zijn lekker. Net zoals die uit blik dus!
Ook verse tomaten kunnen lekker zijn, maar dan niet van de supermarkt; die komt uit Nederland. Een toko heeft goede tomaten; en ze zijn niet zo duur. Ook bij een groenteboer zijn ze meestal goed.
Helaas zitten ingeblikte tomaten (op welke manier dan ook) vol met bpa’s. De zuren trekken de bpa’s heel gemakkelijk uit het plastic laagje van de blikken.
Halo allemaal, ik geloof dat de meesten hier niet veel begrijpen over tomaten.
Zoals, hier in Nederland zijn er dure kassen omheen gezet, wilde je anders tomaten in de kou telen. De tomaten uit Nederland zijn gewoon de beste en zijn met de meest mogelijke zorg geteeld. In Nederland worden nl nauwelijks of geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De tomaten uit het zuiden zitten onder de bestrijdingsmiddelen. Dus als je liever bestrijdingsmiddelen eet, koop ze dan vooral uit het zuiden.
Waarom soms zo’n hatelijke reactie op elkaar? Iedereen heeft toch recht op zijn/haar eigen mening? Verse tomaten of tomaten uit blik: kies voor jezelf wat je het beste vindt.
Ik ben nu helemaal in de war. Van de week bij iemand tomatensap gedronken uit een pak, Nostalgie voor mij, al jaren geen tomatensap meer gedronken.
Ik dacht dat kan ik zelf ook maken met tomaten die ik in huis heb.
Nu weet ik het even niet meer. Ik vind tomatenblokjes uit blik wel eens handig, maar ik prefereer toch verse tomaten, heeft een veel eigener smaak en is totaal anders.
De toevoegingen kan je nu zelf bedenken.
Ik ga het toch proberen met verse tomaten en we zullen maar denken, waarom niet vers?? Waarschijnlijk te veel werk voor veel mensen, zoals met alle groenten bereiden.
Ik heb je recept geprobeerd met tomaten uit blik en verse tomaten maar mijn voorkeur gaat uit naar jouw recept.
Wat een heerlijk drankje zeg!
Dank je wel voor de tip.
Drink ook voor het eerst sinds lang weer tomatensap en wat smaakt dat toch lekker en het is ook heel vullend (goed voor de lijn) Daarnaast is de tomaat, gekookt, gebakken, rauw, uit blik of vers, gewoon heel gezond.
Feit is dat de tomaten in blik uit spanje of italie heel lekker en goed zijn omdat ze idd onder superomstandigheden daar groeien. Ik gebruik ook altijd zonder slecht geweten blikken tomaten in m’n bolognese saus.. Maar als ik wat verse tomaatjes heb gooi ik die er ook bij. Mij lijkt het leuk om als ik komende zomer weer tomaten in de tuin en/of kas heb deze ook voor tomatensap te gebruiken. (Ik lust nl geen rauwe tomaten) misschien wel een goed plan om tomatensap te maken met een blik én verse tomaten?? Ga het iig proberen!
Onzin, tomaten uit blik, smaakt niet. Geef mij maar verse tomaten. Veel smaakvoller. Gember en eventueel een spaans pepertje met of zonder zaadjes of gewoon zwarte peper, in de blender. Superlekker en supergezond. Dan maar alleen tomatensap in zomer, of invriezen. Voor de zout eters een snufje zout. Dat is tomatensap.
Wat een reacties voor een simpel glas tomatensap.
Ik zeg het nog maar eens een keertje. Het is allemaal een kwestie van smaak. Niets is onzin. Ieder doet wat hij/zij wil.
Ik vind tomaten uit blik (nogmaals, een goed merk) smakelijker dan verse tomaten. Behalve hartje zomer ergens in Zuid Frankrijk of nog zuidelijker.
Waarom zo een dilemma maken om niets.
Als we het niet eens kunnen zijn,gebruik dan gewoon verse tomaten(ff ontschilleu)en ook tomaten uit blik.Dat lekkeur bij elkaar dan is iedereen tevreden en is de smaak ook intenser dan alleen met verse tomaten en is het verser dan uit blik door de verse tomaten.
Tis maar tomatensap hoor en een goede tip klaar uit.
Wanneer je gezondheid belangrijk vindt is het raadzaam om bij de tomaten op te letten of ze biologisch geteeld zijn. In de grond geteeld zijn met natuurlijke middelen en het liefst geteeld in je eigen streek of als het even kan het liefst zelf. Tomaten zo geteeld zijn meestal naast gezond ook zeer smakelijk!
Geniet van je sap naar keuze!
In de volle grond: Ja. Echter de meeste nederlandse tomaten worden onder glas en op steenwol geteeld. Resultaat: de in Duitsland zeer beroemde Wasserbombe. Als je ooit in Italie bent, koop daar dan eens tomaten op de markt en proef ze. Vergelijk dat met de Nederlandse tomaat van de markt.
Italianen staan toch bekend als culinaire toppertjes, zou je denken, en als ze dan zelf in 80% van de gevallen tomaten uit blik gebruiken voor hun sauzen en weet ik veel, dan zullen ze toch niet geheel achterlijk zijn lijkt me.
Dus ga op je smaak af. Vers is, in dit geval, niet perse lekkerder. Echt….
Ik dacht zoek ff hoe ik tomatensap kan maken met dit weer heb ik daar zin in en geen zin om naar de winkel te gaan! Heb tomaten in huis en tomaten in blik. Maarre ik vind deze discussie wel heel erg leuk!!! Zoals ik het begrijp is het al 6 jaar bezig LOL!!
Gewoon alles eens uitproberen!
Ik heb zojuist verse in de blender gesmeten en het trok op niet veel. Mss dus best eerst wat inkoken voor de meer geconcentreerde smaak en zeker ook op voorhand pellen.
Uw sap is ook maar zo goed als uw tomaten dus kga volgende keer eens op zoek naar een lekker zuiders tomaatje in de supermarkt. Als je geld teveel hebt ook eens proberen met kerstomaatjes? Biologisch geteeld is trouwens niet gezonder, enkel voor je geweten 🙂 Elk onderzoek haalt die stelling onderuit.
Ik ga zeker ook eens proberen met de sapcentrifuge, kan niet slecht zijn. Tomaten uit blik zal zeker ook lekker zijn maar dan mis je wel het plezier van het op zoek gaan naar een lekker vers product.
Biologisch is misschien (nog) niet bewezen gezonder, maar wel lekkerder als je tenminste lekkere volle-zon-tomaten hebt. Tomaten uit blik zijn wel ongezonder. Over de aanwezigheid van bpa en de hormoonspiegelverstorende werking is voldoende bekend, en daarom wordt het ook uit babyproducten geweerd. Het zit nog wel aan de binnenkant van blikjes.
Ik heb al een oplossing, AH heeft biologische gezeefde tomaten in een fles. Van een fles kun je een liter lekkere tomatensap maken. Ik doe daar dan wat tomaten-kerrieketchup door van De Rit of Healthy Planet en de ene keer dille en de andere keer basilicum zodat je altijd een net iets andere smaak hebt. Lekker hoor!
WAT EEN GEDOE OVER DIE SAP MAKEN…..NOOIT UIT BLIK MAKEN WANT DAAR ZIT (a) EEN BOEL LANDBOUW/TEELT GIF IN EN (b) EEN VIEZE BLIKSMAAK!!!
GEWOON EXPERIMENTEREN MET WAT KRUIDEN,MENGEN,KLAAR!!!
SIMPEL TOCH?
Even voor de duidelijkheid………
Tomaten uit blik zijn tomaten die te rijp zijn om te vervoeren. De keuze is dus; of weggooien, of inblikken.
Dat deze ingeblikte tomaten zo lekker zijn komt dus door de rijpheid. De keuze lijkt mij duidelijk, hoewel een een paar verse tomaten nooit misstaan.
Heeft iemand ervaring met de verschillende rassen tomaten, tasty toms, trostomaten, cherrytomaten? Zelf denk ik dat cherrytomaten te scherp van smaak zijn en iets teveel schil ten opzichte van inhoud hebben waardoor je een dikke soep krijgt. Of heb ik het mis?
Wat doen sommigen negatief hierover zeg! Als Culinette zo nadrukkelijk schrijft dat je voor dit recept tomaten uit blik nodig hebt, zal dat wel lekkerder zijn. Ik heb het gemaakt en het was nóg lekkerder dan uit de supermarkt. Goed recept hoor!
Heeft iemand gekeken vanuit punt van toevoegingen? Ik heb een pak gekocht 31% zout, 8% suiker, 2 % koolhydraten. Wel goed voor antioxidanten dus slecht cholesterol. Wat zit er in een blik?
Dan toch maar zuiver verse tomaten….en zelf smaakstoffen toevoegen.
Let op! Die 31% is niet wat in het pak zit maar 31% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. En dat is iets heel anders. Als een pak 31% zout zou bevatten zou het ondrinkbaar zijn. 😉
In plaats van water kan je ook een geschilde komkommer meeblenderen….superfris. Die bouillonpoeder kan je wmb ook weglaten, maar natuurlijk niet de kruiden!
Tomaten is een fantastische basissmaak waarmee je wodka echt tot zijn volle recht kan laten komen. Wel rustig aan met de bouillon hè! Maar dat snapte je natuurlijk al.
Hoe is het nu mogelijk; Noemen ze dit koken? Misschien eens beginnen met verse tomaten te kopen of te telen dan al die ingemaakte rommel met kleur en smaakstoffen. Hoe kun je zoiets eten en dan nog publiceren. In 1 woord : belachelijk.
Nou ik heb alle recepten geprobeerd en moet toegeven dat een goede kwaliteit uit blik toch het lekkerst is. Ik heb wel het zout/natriumgehalte gecontroleerd en deze zijn het laagst bij de betere kwaliteit blikken. Toch vind ik vers ook Super. Dus het is om het even. Je geeft zelf een twist aan je sapje door er zelf van alles aan toe te voegen. Ik wil wel even kwijt dat bio of gewoon hetzelfde is. Bio wil alleen maar zeggen dat het of onbespoten is, of biologisch behandeld. De smaak is vrijwel gelijk. Bio is alleen beter voor de natuur omdat bij de meeste groenten biologisch bestreden wordt. Maar er wordt wel bestreden! Omdat bio bestrijdingsmiddelen het mileu veel veel minder belasten is dit uiteindelijk beter voor mens en dier. Succes met de sapjes
Even wat anders.. vroeger heb ik wel eens taki taki gedronken, dat is tomatensap met bepaalde kruiden er in, volgens mij o.a. ook tabasco, wie weet wat voor kruiden er nog meer in moeten?
Ik gebruik geen tomatensap uit de winkel, omdat er teveel zout in zit. De tip om in dit recept om. Het te proberen met een blik tomaten vind ik de moeite waard. Want daar zit volgens mij weinig tot geen zout in.
Ik ga het proberen met een blik tomaten van de Lidl. Ik was la langer op zoek naar een alternatief om zelf tomatensap te kunnen maken. Dus het is de moeite van het proberen waard.
Marijke had al een comment neergezet maar omdat ik per ongeluk dit postje 2x had gemaakt en er 1 heb weggehaald is ook haar comment weg.
Sorry Marijke !
Heerlijk, tomatensap!
o ja! tomatensap!
lief eet nog alles uit de blender ;-( prima idee ga ik meteen doen. dank dank
1 klein blikje tomatenpuree. 3 dl water. eetlepel tomaten ketchup. naar smaak peper en zout. Alles goed doorelkaar roeren en je hebt de lekkerste tomatensap! Makkelijker, sneller en goedkoper kan het niet! Proost!
Ik ben in de gelegenheid om verse tomaten uit de kas te krijgen.Wat is daar mis mee?? Ik ga toch geen blikken tomaten kopen als ik verse tomaten voor niks kan halen??
groet
hannah
@Hannah. Tomatensap van tomaten uit blik is veel smakelijker dan van verse tomaten.
Probeer maar eens.
De kop luidt “Tomatensap
Geplaatst door Culinette op 10:09 onder Drank, Zelf maken “.
Nu kan je mij meer vertellen ,maar een blik (concentraat)openen en water erbij flikkeren noem ik niet zelf maken.
Waardeloos artikel.
Absoluut verse tomaten! Velletje eraf en een half uurtje koken met vlees- en groentebouillon plus een uitje en veel peterselie. Dan door de blender en daarna de zeef. Niks blik, wie verzint zoiets?
Alle in de winkel gekochte tomatensap komt van precies dezelfde materie als dat ik gebruik voor mijn tomatensap! Kijk maar eens bij “de keuringsdienst van waarde” Toevallig vandaag weer 1½ liter tomatensap gemaakt, 2 grote blikjes tomatenpuree van Lidl, 3 ml peper, 12 ml Aromat en 1.2 liter water. Kosten totaal €0.55 en simpeler kan het niet! Desnoods kan je nog smaken toevoegen. En kom me nu niet aan met dat dat niet smaakt, maar probeer het eens! Wist je overigens wel dat er meer vitamines in tomatenpuree zit als in verse tomaten?! Zoek dat zelf maar eens op op internet! M.v.g. Frank
Ik ga het zeker proberen Frank. En wat die vitamines betreft? Ja, dat wist ik. Hoe langer je ze kookt, hoe gezonder het wordt.
🙂 Indeed, met verse tomaten maak je tomatensap. Met blik maak je tomaatuitbliksap.
En toch ben ik het daar niet mee eens. Tomaten uit blik hebben een veel intensere smaak dan verse tomaten. Zijn ook veel geconcentreerder.
Kwestie van smaak zullen we maar zeggen.
flauwekul, er is niks geconcentreerds aan tomaten uit blik! Dat zijn gewoon ingeblikte gepelde tomaten, niks meer en niks minder, maar meestal een andere soort dan de verse die je in de winkel koopt. Ingeblikt is nu eenmaal niet het zelfde als vers!
en doe wat worcestershire sauce er door
Dan koop ik dan toch gewoon tomatensap uit een pakje of flesje? Ik zie geen verschil…
2 a 3 druppels tobasco voor een wat pittiger smaakje ,smullen !!
Misschien omdat de geblikte tomaten verhit zijn of zo. Ik zou zeggen: zelf even verse tomaten verhitten en blikjes mooi in de schappen laten voor blikliefhebbers.
Tomaten uit blik zijn lekkerder omdat die tomaten veel meer zon hebben gehad dan de tomaten die wij kopen of telen.
Die van het blik komen uit bijvoorbeeld zuidspanje, en gaan direct van het land ’t blik in. Die tomaten hoeven dan ook nauwelijks bewaard en getransporteerd te worden.
In nederland bouwen ze er dure kassen omheen, worden nog groen geoogst om te voorkomen dat ze kapot gaan bij het transport.
In Nederland komen lekkere tomaten komen dus uit blik, voor echte verse moet je zelf naar het zuiden.
Ik woon in het zuiden, maar helaas zijn ook hier de tomaten uit blik smaakvoller. Wel jammer dat die Spanjaarden er dan weer veel te veel zout bij doen, waardoor ze voor mij onbruikbaar zijn.
Inderdaad, Serge! Ik woon zelf in Zuid-Frankrijk, en zoals Ellen ook al heeft gezegd: ook hier hebben tomaten die je koopt niet altijd veel smaak: worden waarschijnlijk onrijp geoogst en rijpen na zonder zon. Alleen de tomaten uit mijn moestuin, die ik pas pluk als ze vanzelf loslaten, zijn lekker. Net zoals die uit blik dus!
Ook verse tomaten kunnen lekker zijn, maar dan niet van de supermarkt; die komt uit Nederland. Een toko heeft goede tomaten; en ze zijn niet zo duur. Ook bij een groenteboer zijn ze meestal goed.
Helaas zitten ingeblikte tomaten (op welke manier dan ook) vol met bpa’s. De zuren trekken de bpa’s heel gemakkelijk uit het plastic laagje van de blikken.
Snufje chili poeder erdoorheen is ook erg lekker
Halo allemaal, ik geloof dat de meesten hier niet veel begrijpen over tomaten.
Zoals, hier in Nederland zijn er dure kassen omheen gezet, wilde je anders tomaten in de kou telen. De tomaten uit Nederland zijn gewoon de beste en zijn met de meest mogelijke zorg geteeld. In Nederland worden nl nauwelijks of geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De tomaten uit het zuiden zitten onder de bestrijdingsmiddelen. Dus als je liever bestrijdingsmiddelen eet, koop ze dan vooral uit het zuiden.
Waarom soms zo’n hatelijke reactie op elkaar? Iedereen heeft toch recht op zijn/haar eigen mening? Verse tomaten of tomaten uit blik: kies voor jezelf wat je het beste vindt.
@Liesje. Dank je Liesje. Wijze woorden. Jammer dat niet iedereen zo denkt.
Ik ben nu helemaal in de war. Van de week bij iemand tomatensap gedronken uit een pak, Nostalgie voor mij, al jaren geen tomatensap meer gedronken.
Ik dacht dat kan ik zelf ook maken met tomaten die ik in huis heb.
Nu weet ik het even niet meer. Ik vind tomatenblokjes uit blik wel eens handig, maar ik prefereer toch verse tomaten, heeft een veel eigener smaak en is totaal anders.
De toevoegingen kan je nu zelf bedenken.
Ik ga het toch proberen met verse tomaten en we zullen maar denken, waarom niet vers?? Waarschijnlijk te veel werk voor veel mensen, zoals met alle groenten bereiden.
Hallo,
Ik heb je recept geprobeerd met tomaten uit blik en verse tomaten maar mijn voorkeur gaat uit naar jouw recept.
Wat een heerlijk drankje zeg!
Dank je wel voor de tip.
Groetjes Chantal
Tomatensap maken uit een blikkie??
Ik heb zowel verse zelfgekweekte tomaten als tomaten uit blik (degelijk merk zonder toevoegingen) geprobeerd: eerlijk? Uit blik smaken die beter.
Drink ook voor het eerst sinds lang weer tomatensap en wat smaakt dat toch lekker en het is ook heel vullend (goed voor de lijn) Daarnaast is de tomaat, gekookt, gebakken, rauw, uit blik of vers, gewoon heel gezond.
Feit is dat de tomaten in blik uit spanje of italie heel lekker en goed zijn omdat ze idd onder superomstandigheden daar groeien. Ik gebruik ook altijd zonder slecht geweten blikken tomaten in m’n bolognese saus.. Maar als ik wat verse tomaatjes heb gooi ik die er ook bij. Mij lijkt het leuk om als ik komende zomer weer tomaten in de tuin en/of kas heb deze ook voor tomatensap te gebruiken. (Ik lust nl geen rauwe tomaten) misschien wel een goed plan om tomatensap te maken met een blik én verse tomaten?? Ga het iig proberen!
Onzin, tomaten uit blik, smaakt niet. Geef mij maar verse tomaten. Veel smaakvoller. Gember en eventueel een spaans pepertje met of zonder zaadjes of gewoon zwarte peper, in de blender. Superlekker en supergezond. Dan maar alleen tomatensap in zomer, of invriezen. Voor de zout eters een snufje zout. Dat is tomatensap.
Wat een reacties voor een simpel glas tomatensap.
Ik zeg het nog maar eens een keertje. Het is allemaal een kwestie van smaak. Niets is onzin. Ieder doet wat hij/zij wil.
Ik vind tomaten uit blik (nogmaals, een goed merk) smakelijker dan verse tomaten. Behalve hartje zomer ergens in Zuid Frankrijk of nog zuidelijker.
Allemaal domme mensen hier.
Nee, jij trekt volle zalen…..
Hallo,
Waarom zo een dilemma maken om niets.
Als we het niet eens kunnen zijn,gebruik dan gewoon verse tomaten(ff ontschilleu)en ook tomaten uit blik.Dat lekkeur bij elkaar dan is iedereen tevreden en is de smaak ook intenser dan alleen met verse tomaten en is het verser dan uit blik door de verse tomaten.
Tis maar tomatensap hoor en een goede tip klaar uit.
peace.
@grooverd. Je hebt helemaal gelijk.
Wanneer je gezondheid belangrijk vindt is het raadzaam om bij de tomaten op te letten of ze biologisch geteeld zijn. In de grond geteeld zijn met natuurlijke middelen en het liefst geteeld in je eigen streek of als het even kan het liefst zelf. Tomaten zo geteeld zijn meestal naast gezond ook zeer smakelijk!
Geniet van je sap naar keuze!
In de volle grond: Ja. Echter de meeste nederlandse tomaten worden onder glas en op steenwol geteeld. Resultaat: de in Duitsland zeer beroemde Wasserbombe. Als je ooit in Italie bent, koop daar dan eens tomaten op de markt en proef ze. Vergelijk dat met de Nederlandse tomaat van de markt.
Italianen staan toch bekend als culinaire toppertjes, zou je denken, en als ze dan zelf in 80% van de gevallen tomaten uit blik gebruiken voor hun sauzen en weet ik veel, dan zullen ze toch niet geheel achterlijk zijn lijkt me.
Dus ga op je smaak af. Vers is, in dit geval, niet perse lekkerder. Echt….
Ik dacht zoek ff hoe ik tomatensap kan maken met dit weer heb ik daar zin in en geen zin om naar de winkel te gaan! Heb tomaten in huis en tomaten in blik. Maarre ik vind deze discussie wel heel erg leuk!!! Zoals ik het begrijp is het al 6 jaar bezig LOL!!
Dit onderwerp is het waard!
Wow. Wat een discussie. Ik ga zd zowel uit blik als vers gebruiken. Tomatensap is zo lekker
Tomatensap uit blik krijgt zijn lekkere smaak door bisphenol A. Mmmm…veel beter dan vers.
Gewoon alles eens uitproberen!
Ik heb zojuist verse in de blender gesmeten en het trok op niet veel. Mss dus best eerst wat inkoken voor de meer geconcentreerde smaak en zeker ook op voorhand pellen.
Uw sap is ook maar zo goed als uw tomaten dus kga volgende keer eens op zoek naar een lekker zuiders tomaatje in de supermarkt. Als je geld teveel hebt ook eens proberen met kerstomaatjes? Biologisch geteeld is trouwens niet gezonder, enkel voor je geweten 🙂 Elk onderzoek haalt die stelling onderuit.
Ik ga zeker ook eens proberen met de sapcentrifuge, kan niet slecht zijn. Tomaten uit blik zal zeker ook lekker zijn maar dan mis je wel het plezier van het op zoek gaan naar een lekker vers product.
Biologisch is misschien (nog) niet bewezen gezonder, maar wel lekkerder als je tenminste lekkere volle-zon-tomaten hebt. Tomaten uit blik zijn wel ongezonder. Over de aanwezigheid van bpa en de hormoonspiegelverstorende werking is voldoende bekend, en daarom wordt het ook uit babyproducten geweerd. Het zit nog wel aan de binnenkant van blikjes.
Ik drink veel tomatensap uit pak. Ga het ook eens maken van tomatenpuree.
Weet iemand hoe het zit met bestrijdingsmiddelen en tomatenpuree/tomatensap?
Ik heb al een oplossing, AH heeft biologische gezeefde tomaten in een fles. Van een fles kun je een liter lekkere tomatensap maken. Ik doe daar dan wat tomaten-kerrieketchup door van De Rit of Healthy Planet en de ene keer dille en de andere keer basilicum zodat je altijd een net iets andere smaak hebt. Lekker hoor!
Goede tip!
Herstel: je kunt 2 liter tomatensap maken van 1 fles biologische gezeefde tomaten.
Moeten de tomaten voor ze in de blender gaan gepeld en gekookt worden?
Heeii
Waarom Geen Verse Tomaten ? Dat Is Toch Veel Puurder =D
Maarja… Als Het Niet Lukt Kan Ik Deze Nog Altijd Is Proberen =D
P.s. Kun Je Tomaten Niet Persen Met Een SinaasAppelPers? xx
BEdankt =D
Toedels Amber =D
WAT EEN GEDOE OVER DIE SAP MAKEN…..NOOIT UIT BLIK MAKEN WANT DAAR ZIT (a) EEN BOEL LANDBOUW/TEELT GIF IN EN (b) EEN VIEZE BLIKSMAAK!!!
GEWOON EXPERIMENTEREN MET WAT KRUIDEN,MENGEN,KLAAR!!!
SIMPEL TOCH?
Hoe lang is zo een vers gemaakte sap houdbaar?
Wel lachwekkende reacties hier…en uiteraard een jarenlange discussie 21/06/2006 tot19/04/2014 …LOLOLOLOLOLOL
49 reacties aan “Tomatensap”
Reactie 1: Culinette zegt: 21/06/2006 op 11:27
Reactie 40: Rene zegt: 19/04/2014 op 8:17
Even voor de duidelijkheid………
Tomaten uit blik zijn tomaten die te rijp zijn om te vervoeren. De keuze is dus; of weggooien, of inblikken.
Dat deze ingeblikte tomaten zo lekker zijn komt dus door de rijpheid. De keuze lijkt mij duidelijk, hoewel een een paar verse tomaten nooit misstaan.
gewoon een pak kopen dat is toch de lekkerste ben je van al dat gezeik af
Heeft iemand ervaring met de verschillende rassen tomaten, tasty toms, trostomaten, cherrytomaten? Zelf denk ik dat cherrytomaten te scherp van smaak zijn en iets teveel schil ten opzichte van inhoud hebben waardoor je een dikke soep krijgt. Of heb ik het mis?
Wat doen sommigen negatief hierover zeg! Als Culinette zo nadrukkelijk schrijft dat je voor dit recept tomaten uit blik nodig hebt, zal dat wel lekkerder zijn. Ik heb het gemaakt en het was nóg lekkerder dan uit de supermarkt. Goed recept hoor!
Krijg trek in tomatensap
Heeft iemand gekeken vanuit punt van toevoegingen? Ik heb een pak gekocht 31% zout, 8% suiker, 2 % koolhydraten. Wel goed voor antioxidanten dus slecht cholesterol. Wat zit er in een blik?
Dan toch maar zuiver verse tomaten….en zelf smaakstoffen toevoegen.
Let op! Die 31% is niet wat in het pak zit maar 31% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. En dat is iets heel anders. Als een pak 31% zout zou bevatten zou het ondrinkbaar zijn. 😉
In plaats van water kan je ook een geschilde komkommer meeblenderen….superfris. Die bouillonpoeder kan je wmb ook weglaten, maar natuurlijk niet de kruiden!
Nou ik vind tomatensap maar vies.
Als er maar wodka en tabasco in zit!
Tomaten is een fantastische basissmaak waarmee je wodka echt tot zijn volle recht kan laten komen. Wel rustig aan met de bouillon hè! Maar dat snapte je natuurlijk al.
Hoe is het nu mogelijk; Noemen ze dit koken? Misschien eens beginnen met verse tomaten te kopen of te telen dan al die ingemaakte rommel met kleur en smaakstoffen. Hoe kun je zoiets eten en dan nog publiceren. In 1 woord : belachelijk.
Nou ik heb alle recepten geprobeerd en moet toegeven dat een goede kwaliteit uit blik toch het lekkerst is. Ik heb wel het zout/natriumgehalte gecontroleerd en deze zijn het laagst bij de betere kwaliteit blikken. Toch vind ik vers ook Super. Dus het is om het even. Je geeft zelf een twist aan je sapje door er zelf van alles aan toe te voegen. Ik wil wel even kwijt dat bio of gewoon hetzelfde is. Bio wil alleen maar zeggen dat het of onbespoten is, of biologisch behandeld. De smaak is vrijwel gelijk. Bio is alleen beter voor de natuur omdat bij de meeste groenten biologisch bestreden wordt. Maar er wordt wel bestreden! Omdat bio bestrijdingsmiddelen het mileu veel veel minder belasten is dit uiteindelijk beter voor mens en dier. Succes met de sapjes
Maar hoe zit het dan nu met die enge blikjes-binnenkant waar je van alles van krijgt?
Oh guttogut Pia. We hebben het nog niet over de binnenkant van enge blikjes gehad. Levensgevaarlijk!
Even wat anders.. vroeger heb ik wel eens taki taki gedronken, dat is tomatensap met bepaalde kruiden er in, volgens mij o.a. ook tabasco, wie weet wat voor kruiden er nog meer in moeten?
Dat kan alleen maar wodka zijn.
Door taki taki werd ik altijd op slag nuchter 🙂 geen wodka dus..
https://www.drankgigant.nl/taki-taki-tomatensap.html
deze bedoel ik dus
Ik gebruik geen tomatensap uit de winkel, omdat er teveel zout in zit. De tip om in dit recept om. Het te proberen met een blik tomaten vind ik de moeite waard. Want daar zit volgens mij weinig tot geen zout in.
Ik ga het proberen met een blik tomaten van de Lidl. Ik was la langer op zoek naar een alternatief om zelf tomatensap te kunnen maken. Dus het is de moeite van het proberen waard.